”Riksbanksbeskedet mer duvaktigt än väntat”

Att Riksbanken inte verkar höja räntan mycket under 2023, innebär att dagens besked från Riksbanken var duvaktigt, menar experter från Nordea och Handelsbanken
Riksbanksbeskedet var duvaktigt, enligt experterna.
Torbjörn Isaksson och Johan Löf framför Riksbankens hus vid Brunkebergstorg i Stockholm. Bilden är ett montage. Foto Hasse Holmberg / TT, Nordea och Handelsbanken.

Idag meddelade Riksbanken att man som väntat höjer styrräntan till 0,75% från 0,25%. Detta på grund av den snabbt stigande inflationen och att prisökningarna sprider sig allt mer i ekonomin. Det är första gången sedan 2000 som räntan dubbelhöjs. Enligt direktionens prognoser kommer räntan att behöva höjas ytterligare och väntas nå nära 2% i början av nästa år.

Direktionen har också beslutat att Riksbankens innehav av värdepapper ska minska snabbare under andra halvåret än vad som beslutades i april.

Kommentarerna efter räntebeskedet har inte låtit vänta på sig.

”Riksbanken står på bromsen, men dagens besked är ändå mer duvaktigt än väntat. Riksbanken verkar ta ekonomins känslighet inför stigande räntor i beaktande”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Nordea pekar på att räntebanan har 75% sannolikhet för en 50-punktershöjning i september, och en ännu större sannolikhet för en ytterligare 50-punkterhöjning i november. Det är därför stor sannolikhet att räntan ligger på 1,75% vid årets slut. Detta är också i linje med Nordeas prognos.

Dock pekar prognoserna på endast 0,30 procentenheters höjning mellan 2023 och 2025. Detta trots att Riksbankens inflationsprognos ligger över Nordeas prognos för 2023.

”Trots detta kommer Riksbanken inte att höja räntan mycket nästa år, vilket understryker det något duvaktiga beskedet. Riksbanken säger också att riskbilden är mer balanserad än tidigare”, skriver Isaksson.

Även Handelsbanken noterar, i sin kommentar, att räntebanan för 2023 ser annorlunda ut än den gjorde i april.

”Istället för flera ytterligare höjningar upp till över en 2,5%-topp skickar Riksbanken en mer duvaktig signal och väntar sig inte mer än en ytterligare 25-punkterhäjning under 2023, vilket tar räntan till precis över 2%”, skriver bankens seniora ekonom Johan Löf.

Detta ligger nära Handelsbankens prognoser, men storbanken väljer ändå att ändra sin prognos, och tror nu på en 50-punktershöjning i november, istället för en 25-punktershöjning.

Även SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist har uttalat sig om räntebeskedet, något du kan läsa mer om här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.