Riksbankschefen: Vi behöver kanske inte höja räntan igen

Riksbankschef Erik Thedéen anser att vi har lärdomar att dra av de senaste årens turbulens. Det säger han i ett tal på Carnegie Fonder på onsdagen, enligt ett pressmeddelande.
Riksbankschefen: Vi behöver kanske inte höja räntan igen - Riksbanken
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Thedéen pekar på coronapandemin, Rysslands invasion av Ukraina och kriget mellan Hamas och Israel som har gett stora ekonomiska konsekvenser.

Sedan det penningpolitiska mötet i slutet av november har det kommit flera positiva signaler om inflationsutvecklingen, både i Sverige och i omvärlden. Därtill har kronan stärkts. Det här är positivt för inflationsutsikterna, bedömer Thedéen.

– Den senaste tidens utveckling är välkommen och talar för att inflationen ska kunna fortsätta sjunka utan att vi höjer räntan ytterligare. Men är det något jag fått erfara av denna turbulenta period så är det att prognoser kan slå fel. Därför är det fortsatt viktigt att följa utvecklingen för att se hur den påverkar konjunktur- och inflationsutsikterna och anpassa penningpolitiken därefter. Vid vårt nästa penningpolitiska möte den sista januari återkommer vi med direktionens bedömning av vad som då är en lämplig penningpolitik för att vi ska få en låg och stabil inflation, säger Erik Thedéen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.