Riksrevisionen kritiserar EBM och regeringen i rapport

Riksrevisionen kritiserar i en rapport både Ekobrottsmyndigheten, EBM, och regeringen när det kommer till bekämpningen av organiserad brottslighet. Rapporten är framtagen efter att EBM sagt att det av flera orsaker har svårt att utföra sitt uppdrag.
Ekobrottsmyndigheten
Ekobrottsmyndigheten. Foto: EBM
Rapporten pekar ut brister i styrningen av myndigheten som ett skäl till att arbetet blivit lidande. Det uppges att EBM inte ”prioriterat den brottsförebyggande verksamheten och följer inte heller upp den ekonomiska brottsligheten på tillräckligt detaljerat sätt”.

Även regeringen får sig en känga för att man som ytterst ansvariga för att arbetet på EBM ska fungera väl, inte har hjälpt att lösa problem som varit kända sedan länge.

”Vissa hinder har funnits sedan EBM skapades och har varit kända under ett antal år. Exempelvis har inte underrättelseverksamheten fått direktåtkomst till den finansiella information som behövs för att kunna upptäcka och förhindra den organiserade ekonomiska brottsligheten”, skriver Riksrevisionen.

Det rapporten föreslår är att regeringen nu genomför en förutsättningslös översyn av Ekobrottsmyndighetens uppdrag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.