Rivstart på börsåret – så gick det sedan

Affärsvärlden har tittat på hur börsen brukar gå efter en stark inledning på börsåret.

Stockholmsbörsen har inlett året urstarkt. Bara under januari och februari steg OMX Affärsvärldens Generalindex med 15,7 procent. I mars har indexet tappat 0,8 procent, men mars-utvecklingen påverkas negativt av avskilda utdelningar i flera börsjättar.

Frågan alla ställer sig är given: kan börsen fortsätta uppåt?

En historisk tillbakablick visar att börsen inlett med 10 procents uppgång under januari och februari vid 16 tillfällen sedan 1949. Årets uppgång tar sig in på plats fyra på topplistan.

Sammanställningen visar att de tidigare 15 tillfällena i genomsnitt slutat med en uppgång på cirka 7 procent under resten av året. Spridningen i avkastning är dock stor.

Vid åtta tillfällen följdes den starka inledningen på börsåret av fortsatt uppgång, medan börsen vid sju tillfällen tappade mark under återstoden av året.

I tabellen här intill har vi sammanställt alla år med en “rivstart” på börsen och kommenterat utvecklingen. Generellt sett har börsen fortsatt att gå bra i de lägen då uppgången varit en återhämtning efter en lågkonjunktur och/eller ett börsras. Exempel på sådana år är 1983, 1988 och 1993.

De gånger börsen tappat stilen har anledningarna varierat. 1974 fick en oljekris konjunkturen på fall, 1991 orkade Sverige inte hänga med i den globala återhämtningen på grund av vår hembryggda finanskris och 2000 brast it-bubblan med lågkonjunktur som följd åren efter.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.