Rutger Arnhult om miljardförsäljningen: ”Var det enda alternativet”

Rutger Arnhults privata bolag har belånade aktier och lån på fastigheter. Det spelar in när fastighetsprofilen nu miljardsäljer aktier. "Att sälja Castellum var det enda alternativet som stod till buds", uppger Arnhult för Affärsvärlden.
Rutger Arnhult
Rutger Arnhult. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Klockan var 14.30 på torsdagseftermiddagen när pressmeddelandet kom: Rutger Arnhult och hans privata bolag M2 Asset Management säljer aktier i Castellum mitt under bolagets tysta period fram till Q3-rapporten.

Han säljer runt 40 miljoner aktier för över 4,5 miljarder kronor. Köpare är miljardären och fastighetsprofilen Roger Akelius, via bolaget Akelius Residential Property.

I ett pressmeddelande från Castellum skriver fastighetsbolaget att de godkänner Arnhults försäljning ”är det enda till buds stående medlet för att uppfylla de finansiella krav som har ställts på M2”.

För Affärsvärlden utvecklar Rutger Arnhult:

”M2 har som du vet banklån på fastigheter, aktielån på aktier och därtill som så många andra även några utestående obligationer. Dessa finansiella åtaganden måste självklart hanteras”, skriver han i ett sms.

Däremot hävdar han att det inte rör sig om något margin call.

”Det enda alternativet”

Rutger Arnhult äger aktier för miljardbelopp i Corem och Sagax också, enligt Holdings. På frågan varför han sålde just Castellum-aktier, blir svaret:

Att sälja Castellum var det  enda alternativet som stod till buds för att uppnå det kapital krävs för att säkerställa M2s förmåga att fullfölja sina finansiella framtida åtaganden.”

Rutger Arnhult är VD i Castellum.

Affärsvärlden har varit i kontakt med även med köparen Roger Akelius om torsdagens miljardaffär. Här hittar du hans valutaförklaring till varför han köper aktieposten av Arnhult.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.