Rutger Arnhult miljardsäljer i Castellum under tyst period – till Roger Akelius

Castellums VD Rutger Arnhult säljer aktier i bolaget för 4,6 miljarder kronor - mitt under den tysta perioden fram till att bolaget släpper sin Q3-rapport. Roger Akelius köper de 40 miljoner aktierna av Arnhult.
Rutger Arnhult
Rutger Arnhult. Foto: Tomas Oneborg/TT

Rutger Arnhult och hans privata bolag M2 Asset Management har bett Castellum om tillåtelse att omedelbart sälja aktier mitt under bolagets tysta period. Det är något han får tillåtelse att göra.

”Det är Castellums bedömning att omständigheterna som har gett upphov till M2:s behov av försäljningen av aktierna är exceptionella med hänsyn till omständigheternas mycket brådskande, oförutsebara och tvingande natur samt med hänsyn till att M2 inte har haft kontroll över omständigheternas uppkomst”, skriver Castellum i ett pressmeddelande.

”Castellum har vid sin granskning av huruvida omständigheterna som beskrivs i den skriftliga förfrågan är exceptionella beaktat att en försäljning av M2:s aktier i Castellum inte kan avvaktas utan är det enda till buds stående medlet för att uppfylla de finansiella krav som har ställts på M2”, står det vidare i pressmeddelandet.

VD och styrelseledamot Rutger Arnhult var fram till försäljningen största ägare i Castellum. Efter transaktionen sjunker Rutger Arnhults ägarandel från drygt 17% till 5,5% av kapitalet. Han är numera andra största ägare efter Akelius.

AKELIUS KÖPER JÄTTEPOSTEN

Det är Roger Akelius och Akelius Residential Property som köper de 40 miljoner aktierna i Castellum. Fastighetsmiljardären köper aktierna för 115 kr styck och får betala runt 4,6 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande. Han äger nu motsvarande 12,2% av aktierna i Castellum.

”Köpet av aktierna i Castellum är en finansiell investering som ger en bra diversifiering och en bra direktavkastning. Akelius kan stötta Castellums ambition att bibehålla en hög kreditvärdighet, investment grade rating”, skriver Akelius i ett pressmeddelande.

För Affärsvärlden berättar Roger Akelius varför han köper aktierna. Här hittar du miljardärens svar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.