Miljardförlust för Rutger Arnhults bolag

Finansprofilen Rutger Arnhults egna bolag M2 Asset Management redovisar en miljardförlust för det andra kvartalet, tyngt av nedvärderingar av såväl aktier som fastigheter. Fokus ligger på att hantera förfall av obligationer.
Miljardförlust för Rutger Arnhults bolag - rutger arnhult
Corems VD Rutger Arnhult.

Hyresintäkterna för de egenägda fastigheterna uppgick till 103 miljoner kronor (92), en ökning med 12,0 procent mot föregående år. Driftnettot uppgick till 69 miljoner kronor (58), en ökning med 19,0 procent mot föregående år.

Rörelseresultatet var 49 miljoner kronor (39).

Belåningsgraden för fastigheterna var 45,4 procent (35).

Totala värdeförändringar i fastighetsbeståndet uppgick till -566 miljoner kronor (19). Totala värdeförändringar i finansiella tillgångar uppgick till -261 miljoner kronor (-1 354).

Kvartalets resultat från kvarvarande verksamhet uppgick till -1 467 miljoner kronor (-811).

”Årets andra kvartal blev händelserikt och transaktionsintensivt. Innan semesterledigheten vidtog i juli, genomfördes fyra större försäljningar med ett fastighetsvärde om drygt 1 miljard kronor.
Efter kvartalets utgång återbetalades också resterande del av en icke-säkerställd obligation om 1,1 miljarder kronor med förfall den 10 juli. De senaste åtta månaderna har M2 Asset Management därmed löst obligationsskuld till ett belopp om drygt 2,7 miljarder kronor. Bolaget kommer att fortsätta på den inslagna vägen åtminstone det närmaste året”, uppger vd Jakob Mörndal.

Han vittnar om en tuff transaktionsmarknad.

”Transaktionsmarknaden har varit utmanande, med förhållandevis få köpare med torrt krut eller i vart fall som varit i slagläge att göra affär. Det är heller inte alldeles enkelt att komma överens om priset mellan köpare och säljare.”

M2 Asset Management har sålt fastigheter för såväl under som över bokfört värde, vilket visar på svårigheten i marknaden att värdera just fastigheter.

Han tar även upp kommande obligationsförfall.

”Även om inte alla fastigheter har frånträtts under kvartalet frigör dessa affärer kapital för kommande obligationsförfall. Likt vad som beskrivits tidigare är strategin oförändrad där fokus ligger på att återbetala obligationsskuld, vilket stärker M2:s balansräkning. Efter omfattande skuldåterbetalningar till obligationsägare tar vi nu nya tag för att återbetala 1 000 mkr som förfaller i januari 2024. Vi har redan kommit en god bit på vägen, genom att 380 mkr redan
återköpts och med de fastighetsaffärer som vi både genomfört och de som vi för närvarande diskuterar, planerar vi för att hantera även detta obligationsförfall utan någon dramatik.”

M2 Asset Management, Mkr Q2-2023 Q2-2022 Förändring
Hyresintäkter 103 92 12,0%
Driftnetto 69 58 19,0%
Värdeförändringar fastigheter, totalt -566 19
Värdeförändringar finansiella tillgångar, totalt -261 -1 354
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.