Ryssland har kränkt svenskt luftrum

Fyra ryska stridsflyg har under onsdagen kränkt svenskt luftrum. Flygvapnet svarade med en insats av Jas 39 Gripen. Det uppger Försvarsmakten som också har dokumenterat händelsen genom fotografering.
Ryssland har kränkt svenskt luftrum - WEB_INRIKES
Flygvapenchefen Carl-Johan Edström. Foto: Henrik Montgomery / TT
“Detta visar att vår beredskap är god. Vi var på plats för att säkra den territoriella integriteten och Sveriges gränser. Vi har full koll på läget”, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Kränkningen var kortvarig och skedde öster om Gotland.

“Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen. Det är ett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida”, säger flygvapenchefen.

I ett sms till TT kallar försvarsminister Peter Hultqvist (S) händelsen för “helt oacceptabel”.

”Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och territorium ska alltid respekteras”, uppger försvarsministern.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.