S&P: Detta hotar investeringstillväxten

Volatiliteten i finansmarknaderna drabbar den europeiska banksektorn hårt och bidrar till nedåtriskerna för euroområdets ekonomiska utsikter. Det skriver Standard & Poors i en rapport.

”Euroområdets ekonomi har återhämtat sig sedan det andra kvartalet 2013, men hittills har återgången varit ojämn och bräcklig i jämförelse med historiska mått – i huvudsak på grund av en dämpad investeringstillväxt”, skriver kreditvärderingsinstitutet.

Redan innan den senaste tidens finansmarknadsturbulens hade Standard & Poors förväntat sig en måttlig investeringstillväxt på 2,6 procent för 2016 på grund av en svag global efterfrågan, dämpade utsikter för inhemsk efterfrågan och behovet av att minska skuldsättningen i den ickefinansiella privata sektorn.

Hushållen och företagen har fortsatt en tung skuldbörda som var 205 procent av BNP i det tredje kvartalet 2015, noterar S&P. Den stora andelen dåliga lån i Irland, Italien, Spanien och Portugal utgör vidare ett handikapp för penningpolitikens transmissionsmekanism.

”Som ett resultat har kredittillväxten i euroområdets privata sektor varit dämpad, och växte endast med magra 0,9 procent i årstakt i december.”

EU-kommissionens investeringsplan har vidare haft en långsam start. Investeringarna som planerades för 2015-2017 var ungefär 2,25 procent av 2014 års BNP. Men enligt kommissionens estimat hade investeringar om mindre än 0,5 procent av BNP bekräftats i januari 2016.

”Även om vi fortsatt tror att den inhemska efterfrågan kommer att vara motståndskraftig i år hopar sig flera osäkerheter som kan hota konsumenternas och företagens förtroende, äta sig in i kreditaktiviteten, och försena investeringsbesluten”, skriver S&P.

Dessa faktorer anges vara förvärrade utsikter för tillväxtmarknaderna, låga oljepriser, geopolitiska spänningar, en möjlig Brexit och volatilitet på finansmarknaderna.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets