S-profilen vägrar backa om petningen av Juholt

För första gången kommenterar Sven-Erik Österberg sin egen roll vid petningen av tidigare S-ledaren Håkan Juholt.

Sven-Erik Österberg är het nu. Dels omnämns han i Daniel Suhonens bok Partiledaren som klev in i kylan som en av de allra mest aktiva i att peta Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt. Dels blir han vid årsskiftet Finansinspektionens ordförande.

– Det som är viktigt med att sitta i verkställande utskottet är att man har det yttersta ansvaret för partiets väl och ve. Det Suhonen inte skriver särskilt mycket om är vilken turbulent tid det var i partiet. Partiet var i djup kris och vi hade opinionssiffror på 22 procent. Den krisen hade inte skapats av verkställande utskottet. Endera tar man sitt ansvar i styrelsen eller också lämnar man styrelsen. Jag ångrar inte en sak jag gjorde i VU. Det som gjordes var fullständigt nödvändigt.

Affärsvärlden träffar honom över en morgonkaffe på Kulturhuset i Stockholm. Han har tagit flyget ner från Luleå, han är landshövding i Norrbottens län. Hans blick genom de svartbågade glasögonen ser allvarlig ut.

– Det som däremot irriterar mig är att det går att få tag i VU-protokoll som är hemligstämplade i 50 år.

Sven-Erik Österberg har sin analys av Håkan Juholt klar:

– Hans svaghet var att han aldrig haft ett tungt uppdrag, aldrig varit i den politiska hetluften. Han hade gjort ett bra jobb i försvarsutskottet och var väldigt kunnig där. Jag tror att han var ganska chockad över mediebevakningen. Det var som att få en flod över sig. Allt måste hänga ihop som en partiledare säger. Det går inte att säga en sak på ena stället och ett annat på andra stället. Det kan det göra som riksdagsledamot.

Österbergs bild av personen Juholt ser dock helt annorlunda ut.

– Det som är tråkigt också är att det anspelas på ett personligt agg. Men det har aldrig existerat mot Juholt som person. Jag har känt honom sedan 1994. Det är en sympatisk person.

När det gäller boken hävdar Sven-Erik Österberg att verkställande utskottet inte alls skickat ut Håkan Juholt till en kursgård för att ha ett möte om hans framtid i partiet, som Suhonen skrivit. I stället gällde mötet krisen i partiet och VU-medlemmarna förde en dialog med Juholt.

– Håkan Juholt höll på att bli nedtrampad i sin lägenhet av journalister på grund av uppgifterna om hans hyreslägenhet. Hans medarbetare tog undan honom för att han skulle få vara i fred.

Samtidigt möttes VU-ledamöterna.

– Suhonen har många fel i hur det mötet gick till. Det protokollfördes aldrig för det var inte ett VU-möte. Vi har inte VU-möten om inte partiordföranden är med.

Sven-Erik Österberg sägs ha blivit erbjuden en ministerpost i Stefan Löfvens regering, men ha tackat nej. Det vill han inte kommentera, men säger:

– Jag har upplevt allt i det politiska livet. Jag har varit statsråd, jag är nästan 60 år, jag trivs fruktansvärt bra i Luleå.

Han påstås också ha varit aktuell som partiledare för Socialdemokraterna både efter Mona Sahlin, då valet i stället föll på Håkan Juholt, och efter Håkan Juholt, när Stefan Löfven tog över.

I det första fallet verkar det stämma.

– Då var jag till viss del intresserad, om det skulle ha blivit aktuellt. Men efter Juholt var det inte aktuellt.

Enligt Suhonens bok berodde det på att Sven-Erik Österberg så aktivt medverkat till avsättningen av Juholt.

– Det är klart att det var en belastning för mig och för Damberg och Östros. Vi hade dessutom jobbat nära Mona Sahlin som misslyckats i valet 2010.

Sven-Erik Österberg tar sin lilla resväska och sin portfölj och går vidare ut på Sergels torg. Han ska träffa Riksbankschefen Stefan Ingves för ett informellt avslutningssamtal. Hans förordnande i riksbanksfullmäktige gick ut i tisdags.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco