Så blir du bjuden på Nobelfesten!
Klockan 19 ikväll går startskottet för årets Nobelfest, den största någonsin med anledning av 100-årsjubiléet. Men även om årets gästlista är längre än vanligt, 1 400 namn vilket är cirka 100 fler än ett ”normalt” år, innehåller den betydligt färre representanter från det svenska näringslivet än tidigare.
”Vi har berett plats åt 161 tidigare pristagare med medfölje vilket gör att vi fått dra ned antalet andra gäster i år. Stadshuset i sig sätter ju vissa begränsningar, nu är vi uppe i max”, säger Camilla Hyltén-Cavallius, informationschef på Nobelstiftelsen.
”I den mån det är färre direktörer är det enbart på grund av utrymmesskäl. Den största gruppen gäster utgörs av de olika akademiernas ledamöter och gäster. Dessa har fått färre antal att bjuda men hur de har valt lägger inte vi oss i. Urvalet står de själva för.”
Årets gästlista omgärdas av ett extremt högt säkerhetstänkande, liksom evenemanget som helhet. Bland det fåtal från näringslivet som lär ha fått inbjudan i år finns finansmannen Anders Wall, Handelsbankens VD Lars Grönstedt, Telias VD Marianne Nivert och Volvo-chefen Leif Johansson. På honnörsbordet platsar dock bara två namn med näringslivsanknytning, Jacob Wallenberg och förre AGA-chefen Marcus Storch, båda i Nobelstiftelsens styrelse.
Näringslivet som sådant har dock ingen given plats på Nobllefesten, som på det stora hela domineras av professorer i långa rader. ”Man ska komma ihåg, även om det låter lite märkligt, att det här är en privat och akademisk fest. Det är helt och hållet stiftelsen som beslutar om gästlistan och jag vill inte gå in på i detalj hur det urvalet görs”, säger Camilla Hyltén-Cavallius.
Förutom akademierna och deras ledamöter samt pristagare med följen finns naturligtvis representanter från kungahuset på plats. Kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Carl Philip och prinsessan Lilian kommer på festen, ”Madde” stannar dock i London där hon för tillfället bor.
Regering och riksdag representeras av talmannen Birgitta Dahl, utrikesminister Anna Lindh, utbildningsministern Thomas Östros och kulturministern Marita Ulvskog. I år är även partiledarna bjudna.
Årets fest präglas även av osedvanligt många och extremt hårda säkerhetsregler. Förutom att rikspolisen och Säpo är inkopplade runt arrangemanget har Nobelstiftelsen anlitat bevakningsföretaget Securitas. ”De är en förstärkning och hjälper oss med allmän bevakning, mer än så vill jag inte säga”, säger Camilla Hyltén-Cavallius. Huruvida det har lett till att VD Thomas Berglund är inbjuden eller inte förtäljer dock inte historien.
Gör så här:
-Låt bli att försöka! Samma princip gäller som på Bindefeld-listorna; att försöka tjata sig in stjälper snarare än hjälper. Att skriva tjusiga brev, rabbla upp alla sina CV-meriter eller försöka lirka med Nobelstiftelsens anställda eller tjata sig in. ”Det må låta märkligt men det här är en privat och i första hand akademisk fest”, säger Camilla Hyltén-Cavallius, informationschef på Nobelstiftelsen.
-Om du jobbar i ett storföretag, avancera snabbt! Du har ett år på dig att skaffa dig ett extremt viktigt jobb, gärna på ett företag som är någon form av samhällsmedborgare. ”Om man har en betydelsefull post eller på ett eller annat sätt representerar ett större företag kan det vara så att man blir inbjuden, ja”, säger Hyltén-Cavallius.
-Skänk pengar! Nobelstiftelsen i sig står fri från sponsorer, däremot har museiverksamheten (Nobels e-museum och Nobelmuséet i börshuset) ett antal samarbetspartners. Likaså har de olika akademiernas – Kungliga Vetenskapsakademien, Svenska Akademien och Karolinska Institutet – representanter goda chanser att bli inbjudna.
-Om du inte har pengar att skänka bort, ge lite av din tid. Att engagera sig ideellt i stiftelser med anknytning till Nobel eller i akademiernas olika föreningar och råd kan innebära en bra plattform att agera från.
– Om inget annat hjälper, skriv in dig på universitetet! Varje år bereds 200 studenter plats på festen. Urvalet sker genom utlottning till de olika studentkårerna vid högskolornas institutioner. En som kanske hade det i tankarna är finansmannen Mats Qviberg som den här terminen är inskriven på en kurs i konsthistoria vid Stockholms universitet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.