Så hanterar andra länder den heta hyrespotatisen

Finlands liberaliserade bostadsmarknad ser ut att göra befolkningen mer nöjd än Österrikes reglerade lösning. Det visar Afv:s kartläggning av den privata hyressektorn i Europa.
Hyresmarknaden i Europa
Bostadsmarknaden i Finland (Helsingfors till vänster i bild) är avreglerad medan den i Österrike (Wien till höger i bild) präglas av starka regleringar. Foto: Fredrik Sandberg / TT och unsplash

Debatten om hyresmarknadens roll för sociala förhållanden och arbetskraftens mobilitet är inte unik för den svenska bostadspolitiken. Andra europeiska länder står inför samma dilemman, men har valt olika vägar att adressera dem. Sedan efterkrigstiden har en vild flora av statliga interventioner hunnit växa fram med alltifrån komplicerade ägarformer, hyreskontroller, kontraktsregleringar och bidragsmodeller, till ränteavdrag och subventionerade lån på investeringssidan.

Inte sällan är målbilderna komplexa och de samverkande effekterna svåranalyserade. I Spanien och Italien, bland annat, är hyressättningen fri och andelen socialt boende litet, men kontraktsskyddet för hyresgäster å andra sidan starkt. Det försvårar en enkel rangordning från minst till mest reglerat land men grovt brukar Finland och Storbritannien nämnas som mest liberala medan Tyskland, Frankrike och Spanien beskrivs som blandmodeller. Starkast kontroll råder i Österrike, Nederländerna och Sverige.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här