Så har indexfondspararnas exponering mot Tesla ökat

Tesla är konstant på tapeten och spararna fortsätter att investera direkt i Elon Musks elbilstillverkare. I och med att Teslas andel i olika index ökat har också indexfondspararnas exponering mot Tesla ökat.
Tesla
Tesla ska troligtvis börja acceptera Bitcoin som betalning igen, enligt Musk. Foto: David Zalubowski/TT

Antalet ägare av Tesla via Nordnets plattform har ökat med 29% sedan årsskiftet.  Men även indexfondsspararnas exponering mot Tesla har ökat som en konsekvens av att Tesla gjort entré i och ökat sin andel i olika index.

Vad gäller globalfonder väljer många indexfonder som i sin tur ofta skuggar indexet MSCI World. Där utgör Tesla numera 1%, berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

I rena USA-fonder har också exponeringen ökat kraftigt då Tesla gått från en vikt i MSCI USA på omkring 1% i december till 1,4% den sista mars. Att Tesla gjort entré i S&P500 gör att den nu även finns med i Länsförsäkringar USA Indexnära samt Nordnet Indexnära USA, en av de tre mest ägda USA-fonderna bland Nordnets kunder. Vikten i S&P500 är nu 1,5%.

”På så sätt kan man säga att väldigt många svenskar numera äger Tesla. Hittills har det ju varit en mycket god investering, även om aktien släpat efter i år. Men det får ses mot bakgrund av att aktien steg monstruösa 740% under 2020. Investerare har i princip slutat räkna på Tesla i termer av framtida kassaflöden, utan värderingen skvallrar snarare om en tro på en helt ny bilbransch där Tesla behåller sitt stora avstånd till konkurrenterna och slår dem på fingrarna. Det handlar inte vad Tesla är här och nu utan var Tesla kan landa i framtiden. Som indexfondsparare har man per automatik en god riskspridning, och det är mycket klokt att ha det även som direktinvesterare i aktien”, säger Frida Bratt.