Så har lönerna stigit under året

Enligt Medlingsinstitutets preliminära siffror ökade lönerna i Sverige med 2,7 procent under månaderna januari till och med augusti, jämfört med samma period i fjol.
Lån, ekonomi, pengar, bolåneräntor
Foto: Henrik Montgomery / TT

Den genomsnittliga löneökningstakten fram till och med augusti väntas bli något uppreviderad i kommande mätningar när retroaktiva lönehöjningar registrerats.

Enligt Medlingsinstitutets statistiska modell för retroaktiv lön väntas löneökningstakten för januari–augusti uppgå till i genomsnitt 2,9 procent när siffrorna blir definitiva.

Under helåret 2020 ökade lönerna klart långsammare, i genomsnitt 2,1 procent.

”Lönetillväxten under 2021 är högre än förra året, då många anställda fick vänta flera månader extra på att förhandla om sina löner”, säger Petter Hällberg, ekonom på Medlingsinstitutet.

Hittills i år har löneökningstakten uppgått till i genomsnitt 3 procent i näringslivet. I offentlig sektor har lönerna ökat med i 2,2 procent i genomsnitt, men väntas uppgå till 2,5% när statistiken blir definitiv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco