Så löd experternas börsprofetior inför USA-valet

Inför presidentvalet den 8 november uttalade sig flera analytiker, strateger och andra ekonomiska experter om möjliga effekter på börsen. Affärsvärlden har samlat några av börssiarnas kommentarer.

Bara några minuter innan handeln drog igång på Stockholmsbörsen onsdagen den 9 november, hade Donald Trump utropats till segrare i USA:s presidentval.

Börsen öppnade ned och efter en kvart låg OMXS30 på minus 2,1 procent. Efter en dryg halvtimme började kurserna att vända uppåt och indexet stängde upp 1,2 procent. I skrivande stund, klockan 14.40 på fredagen, har OMXS30 stigit med cirka 1,4 procent jämfört med tisdagens stängning, den 8 november.

Affärsvärlden har samlat några av de svenska börssiarnas kommentarer inför valet här nedan.

Martin Guri, chefsstrateg på Nordea:                        
“För mig har det stått klart länge vem som vinner. Det jag funderar på är hur stor Hillary Clintons seger blir om demokraterna lyckas göra en ‘clean sweep’ och ta hem båda kamrarna i kongressen.” ”På kort sikt är en Clintonvinst positivt för riskaptiten.” (di.se 1 november)

Johan Javeus, chefsstrateg på SEB:                        
“Även om det är väntat kan en Clintonvinst ge ett minilättnadsrally på börsen den 9 november.” (di.se 1 november)

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank:                        
“En Trumpseger skulle skapa stor oro med fallande börser, svagare krona och en flykt till säkra tillgångar.” (di.se 1 november)

Johanna Kull, sparekonom på Avanza:                        
“Om presidentresultatet skapar ett börsras är det ju mer läge att köpa för de pengar vi inte ska använda snart. Dessutom går vi in i en historiskt stark börsperiod nu, som i alla fall kan dämpa eventuella fall”, skrev Johanna Kull den 28 september.

Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske Bank:                        
“Det skulle bli en global konjunkturboost eftersom då ökar amerikansk efterfrågan och det kommer att spill ut i handelsbalans och bytesbalans och allt det där. Det kommer egentligen gynna nästan alltihop.” (DI Play 16 oktober)

Jonas Olavi, Allokeringschef på Alfred Berg:                        
“Vad man ska komma ihåg är att Trumps politik är väldigt tillväxtorienterad och det ger en väldigt skjuts till amerikansk ekonomi, det får man inte glömma bort” (Börslunch 8 november)

Henrik Mitelman, oberoende analytiker och krönikör på Dagens Industri:                        
“Låt oss anta att en Trumpseger sänker världens börser med 10 procent, vilket nog får anses pessimistiskt, men jag är en dysterkvist just vad gäller “The Donald”.” (Dagens Industri 4 november)

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här