Så många svenskar vill ha euron

Vid en folkomröstning om euron i november 2015 skulle 76 procent av svenskarna ha röstat nej medan 14 procent skulle ha röstat ja.

11 procent uppger att de inte vet hur de skulle rösta. Jämfört med i maj har andelen som skulle rösta ja minskat. Denna förändring är statistiskt säkerställd.

Det framgår av SCB:s halvårsvisa undersökning av EU- och eurosympatierna.

I maj var andelen som skulle rösta nej 75 procent och ja-andelen 15 procent. Andelen som uppgav att de inte visste hur de skulle rösta var 10 procent.

Andelen som uppger att de i huvudsak är för Sveriges medlemskap i EU var 49 procent i november 2015, jämfört med 50 procent i maj. Andelen mot EU-medlemskapet var cirka 23 procent (23) medan andelen som saknar uppfattning i frågan var 28 procent (27).

Jämfört med i maj finns inga statistiskt säkerställda skillnader vad gäller inställningen till EU.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.