Så mycket mindre tjänar kvinnliga börs-VD:ar

Kvinnor som är börs-VD:ar har inte bara lägre baslön, de har också lägre bonus än sina manliga motsvarigheter. Det visar en rapport från EY.
Så mycket mindre tjänar kvinnliga börs-VD:ar - akerstrom-kirkby-stjernholm-900
Handelsbankens VD Carina Åkerström, Telias VD Allison Kirkby och Industrivärdens VD Helena Stjernholm. Artikeln har ingenting med deras individuella löner eller bonusar att göra. Foto: Janerik Henriksson / TT, Janerik Henriksson / TT och Lars Pehrson / SvD / TT

Kvinnor som är VD för ett börsbolag i Sverige har 29% lägre baslön än manliga börs-VD:ar. Det visar EY i rapporten, EY Gender pay gap analysis. Männens löner ligger på 8,2 miljoner per år och kvinnors på 5,9 miljoner.

Utöver detta är den intjänade bonusen 62% lägre i snitt för kvinnorna än för männen. Här ligger kvinnornas bonusar på i snitt 1,3 miljoner jämfört med 3,1 miljoner.

EY har heller inte sett att skillnaden går att förklara med olika faktorer, såsom att de flesta kvinnor finns bland de mindre börsnoterade bolagen.

”Vi har självklart också undersökt om vi kan förklara ett lägre bonusutfall för kvinnor med att dessa bolag skulle gå sämre, men det kan vi inte se. Däremot skulle en möjlig förklaring för skillnad i baslön kunna vara att kvinnor som är VD ofta är yngre och därmed har kortare erfarenhet, men detta borde inte förklara skillnader i bonusutfall. Vi ser också att mer jämställda styrelser leder till fler kvinnor som VD, men vi ser ingen koppling till att detta skulle påverka lönesättningen”, säger Irene Lundell, ansvarig för EY:s konsultverksamhet för Reward i Sverige, i ett pressmeddelande.

”Det kan också gå att förklara skillnaderna med kritisk teoribildning som visar att en överrepresenterad grupp lättare uppfattas ha en starkare prestation, vilket också kan innebära att ersättningsnivåerna blir skeva utifrån ett genusperspektiv då männens representation ökar med varje karriärsteg”, säger Camilla Rundberg, expert inom D&I inom People Advisory Services på EY i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco