Så råder e-kronan bot på Riksbankens fallande vinster

E-kronan skulle fungera som ett digitalt komplement till kontanter. Men den är också lönsam.
Så råder e-kronan bot på Riksbankens fallande vinster - stefan-ingves-700_binary_6947074.jpg

Befinner sig Riksbanken i existentiell kris? Så kan det näsan framstå att döma av den svenska centralbankens egen kommunikation.

På hemsidan står att Riksbankens huvudsakliga uppgift är att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Och att det blir allt svårare i takt med att kontanter inte längre används som betalningsmedel. ”Riksbanken behöver därför fundera över vilken roll banken bör ha i en allt mer digital värld.”

Ett försök till lösning på denna existentiella kris har varit att analysera effekterna av en e-krona, en helt digital centralbanksutgiven peng som kan helt eller delvis ersätta av sedlar och mynt.

En utredning drogs igång våren 2017 och nu i november meddelade riksbankschefen Stefan Ingves att man går vidare med ett pilotprojekt.

Budskapet att Sverige inte bör ge bort kontrollen över betalningsväsendet till privata affärsbanker, i allt högre utsträckning i utländska händer.

Men det finns fler skäl.

Att ge ut sedlar och mynt är också en lönsam affär. Och på lång sikt är en stark balansräkning viktig för Riksbankens oberoende.

Även regeringen borde engagera sig i debatten. Riksbanken har på 25 år tillfört statskassan över 200 miljarder kronor.

Hela reportaget om e-kronan och kontanternas betydelse för Riksbanken och för Sverige kan man läsa här.

Lyssna också på podden Affärsvärlden där Affärsvärldens Lotta Dinkelspiel redogör för sin djupdykning i Riksbankens stora framtidsprojekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.