Så slog vi indexför 20:e gången

Fjolårets portföljer slår index för 20 gången. Ännu en gång visar det sig att Affärsvärldens urvalskriterier fungerar när det gäller att plocka ut bra aktier.

Det går att lyckas på börsen i sura tider också. Vi på Affärsvärlden lyckades åtminstone igen i vår ambition att slå index. Affärsvärldens rekommenderade aktieportföljer här i placeringsguiden har därmed utvecklats till en succéföljetong.

Varje år väljer börsredaktionen ut 15 köpvärda aktier i tre kategorier som bildar tre portföljer (låg-, medel- och högrisk). Affärsvärldens tre aktieportföljer backade i genomsnitt med 19 procent under perioden, 1 november 2001 – 1 november 2002. Bäst gick lågriskportföljen som steg med 5 procent.

Ska vi verkligen vara nöjda med det? 100 satsade kronor stannar på 81?

Ja. Det låter kanske konstigt men det är vi.
Osäkerheten på börsen har nämligen varit enorm och Stockholmsbörsen har under det gångna året, november till november, fallit med 27 procent enligt Affärsvärldens generalindex med återlagda utdelningar. Utan återinvesterade utdelningar är nedgången ytterligare 2 procentenheter större.

Portföljerna sjösattes dessutom vid en knepig tidpunkt. Under förra hösten var börsen i stigande och fortsatte klättra fram till mars i år. Sedan har det mest gått utför. Det gällde alltså att pricka in aktier som går bra både i med- och motgång, att hitta enskilda köpvärda aktier i olika branscher.

I ett så svagt börsklimat har det samtidigt visat sig svårt att hitta vinnarbranscher att hänga på. Samtliga branschindex noterar vikande kurser under året.

Vårt misslyckande gäller högriskportföljen. Vi trodde på ett år med stabilare kurser och när utvecklingen blev den motsatta föll våra tänkta högavkastare genom golvet.

Sammanfattar vi utvecklingen över flera år var årets framgång den 20 gången av 25 möjliga som tidningen utklassar den genomsnittliga utvecklingen på börsen. Det är ett facit som inga banker slår och vi slår också de flesta fondförvaltares portföljer med hästlängder. Och det trots att våra placeringsregler förbjuder oss att ändra i portföljen under årets gång.

I förra årets portfölj återfanns några riktigt lyckade aktieplaceringar.

Nio aktier gick bättre än index och fem aktier visade på en uppgång i absoluta tal. Bäst gick klädkedjan Lindex som steg med 36 procent inkluderat återinvesterad utdelning. Bolagets låga värdering och en fortsatt stark privat konsumtion har bäddat för den fina avkastningen. Även rederiet Broströms steg kraftigt. Bolaget avkastade 26 procent under perioden. Till stor del förklaras det av en rejäl utdelning.

Även förvaltningsbolaget Lundbergs lyckades bra och nådde en avkastning på 16 procent. SCA och Gunnebo steg med drygt 10 procent.
Sex aktier gick sämre än index och de backade rejält.

Sämst av alla gick Ericsson som backade med 85 procent under perioden. När portföljen sattes samman var det få som trodde att aktien kunde falla ända ned till 4 kronor.

Våra andra högriskplaceringar i bioteknik har följt med nedåt i börsraset. Pyrosequencing är en nästan lika dålig placering som Ericsson med en nedgång på 79 procent. Active, OM, Bure och Skanditek är också placeringar som vi önskar ogjorda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania