Så stor blir Bonnesens ersättning

Birgitte Bonnesen fick lämna som vd för Swedbank i mars förra året. När nu årsredovisningen publiceras framgår det att hon får en sammanlagd ersättning om cirka 31 miljoner kronor, skriver Dagens Juridik.

I mars 2019 fick Birgitte Bonnesen sparken som vd för Swedbank, efter en turbulent tid med en penningtvättshärva med rötter i Baltikum i fokus. Dessutom röstade årsstämman för att neka henne ansvarsfrihet för 2018.

Av årsredovisningen, som under onsdagskvällen publicerades, framgår att Birgitte Bonnesen erhåller 75 procent av lönen under den arbetsbefriade uppsägningstiden om 12 månader. Dessutom utgår ett avgångsvederlag som motsvarar 75 procent av lönen under 12 månader.

Bonnesen nekas ansvarsfrihetSwedbanks årsstämma röstade för att bankens styrelse ska få ansvarsfrihet för 2018. Stämman röstade vidare för att Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen nekas ansvarsfrihet för 2018.

Totalt fick hon drygt 30,7 miljoner kronor i ersättning. 3,7 miljoner kronor är hennes lön, 400 000 kronor är övriga ersättningar och förmåner och utöver detta tillkommer en ersättning vid uppsägning på 26 miljoner kronor, skriver Dagens Juridik.

När Bonnesen fick gå från Storbanken beräknades hennes avgångsvederlag hamna på 21 miljoner kronor. Lönen höjdes rejält från 2017 till 2018 och fram tills dess att hon fick sparken var hon den femtonde högst betalda vd:n bland de svenska börsbolagen.

Så mycket får Swedbanks vd i avgångsvederlagBirgitte Bonnesen får sparken, men hon går inte lottlös. Som plåster på såren får hon ett avgångsvederlag på drygt 21 miljoner kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här