Saab fördjupar samarbetet i Brasilien

Försvarsbolaget Saab har tecknat en avsiktsförklaring med brasilianska flygplanstillverkaren Embraer om ett fördjupat samarbete. Områden där bolaget kommer att jobba närmare varandra är kring affärsutveckling och inom ingenjörsområdet, enligt ett pressmeddelande.
Saab fördjupar samarbetet i Brasilien - WEB_INRIKES
En 4-grupp JAS 39 C Gripen. Foto: Johan Nilsson/TT

Inom affärsutveckling handlar det om att hitta potentiellt nya kunder för stridsflygplanet Gripen i Brasilien men också övriga Latinamerika. Detta aviseras samtidigt som nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Brasilien överväger att utnyttja sin option att köpa in fler Gripen, enligt försvarsminister Jose Mucio.

”Det brasilianska flygvapnet har sagt att de har ett behov (av fler Gripen) och detta är något som vi tittar på och utvärderar”, sade Mucio.

Enligt källor till Reuters kan Brasilien komma att beställa upp till 40 Gripen, vilka i sådana fall skulle levereras över en 15-års period. Brasilien har tidigare beställt 36 Gripen och de sista väntas bli levererade under 2027.

Vad gäller det aviserade samarbetet nämns det också att bolagen kommer samverka kring nya stridsflygplan, samt att man kommer jobba för att positionera Embraerflygplanet C-390 Millennium som lämplig lösning för att möta svenska flygvapnets behov inom taktiskt transportflyg.

”Det här samförståndsavtalet är ett viktigt steg för att ta samarbetet mellan Saab och Embraer till nya områden bortom Brasilien, samtidigt som vi maximerar hur vi kan använda det vi redan har åstadkommit”, säger Saabs VD Micael Johansson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets