Laddar

Lovisa Kronsporre, finalist Årets Stjärnskott: ”Saknas juridisk praxis inom life science”

Som bolagsjurist på Danderyds sjukhus AB måste Lovisa Kronsporre balansera mellan den kommersiella bolagsjuridiken och de legala utmaningarna på det mer oreglerade sjukhusjuridiska området. Nu är hon finalist i "Årets stjärnskott" – i utmärkelsen Årets Bolagsjurist.  
Lovisa Kronsporre, finalist Årets Stjärnskott: ”Saknas juridisk praxis inom life science” - lovisa-kronsporre-bolagsjurist

Årets Bolagsjurist

För elfte året i rad delar Affärsvärlden ut Årets Bolagsjurist tillsammans med Sveriges Bolagsjurister och Vinge. Syftet är att lyfta bolagsjuristens roll och visa på hur bolagsjuristen gör skillnad för affären och verksamheten. Förutom huvudkategorin Årets Bolagsjurist så utses även Årets Uppdrag och Årets Stjärnskott. Vinnarna tillkännages den 19 april.

ÅRETS STJÄRNSKOTT

Syftet med priset är att uppmärksamma en bolagsjurist som tydligt är på väg uppåt i sin karriär. Personen har visat prov på särskild fallenhet för sin roll men också stor potential för att utvecklas ytterligare. Kandidaten kan ha arbetat som bolagsjurist både en kortare eller längre tid.

I bolagsjuristrollen på Danderyds sjukhus AB arbetar Lovisa Kronsporre med rådgivning i olika juridiska frågor. Hon håller även utbildningar inom hälso- och sjukvårdsjuridik och det bredare området Life science. Dessutom granskar hon såväl forskningsavtal som kommersiella avtal. Det är alltså en bred roll som innefattar en mängd rättsområden.

Förutom ovan nämnda så agerar Lovisa Kronsporre även ombud för bolaget i olika domstolsprocesser. Det har handlat om skadeståndsprocesser i allmän domstol, upphandlingsrättsliga mål, samt mål om allmänna handlingar i förvaltningsrätt.

“En utmaning med hälso- och sjukvårdsjuridiken samt life science-sektorn, generellt, är att det finns begränsat med domstolspraxis vilket gör att tolkningarna av lagstiftningen kan variera från sjukhus till sjukhus. Juristfunktionen på Danderyds sjukhus är central i företagets organisation och som bolagsjurist måste jag hela tiden balansera mellan den kommersiella bolagsjuridiken och de legala utmaningarna på det mer oreglerade sjukhusjuridiska området”, säger hon.

En återkommande juridisk fråga som även har diskuterats långt utanför sjukhusets väggar handlar om i vilken mån journalåtkomst kan tilldelas för sådant som inte rör själva vårdverksamheten, såsom forskning och utbildningsverksamhet.

“Här ställer lagen upp begränsningar som kan anses försämra förutsättningarna för exempelvis forskning vilket kan vara utmanande att förmedla. Jag upplever samtidigt att om tolkningen är väl underbyggd med en god förankring i lag och förarbeten så finns det förståelse hos berörda intressenter för de ramar som lagen ger.”

Under juristprogrammet var hon politiskt engagerad i Centerpartiet och hade bland annat uppdraget som ordförande för kulturnämnden i sin hemkommun.

“Efter studierna fick jag möjligheten att arbeta heltid med politiken som politisk sekreterare. Efter en tid kände jag att det var dags att återgå till juridiken och började som bolagsjurist på Danderyds sjukhus AB. Men här har jag ofta stor nytta av tiden politiskt aktiv då jag övade mig i att kommunicera och förankra mina beslut.”

Vad utmärker en bra bolagsjurist?

“En jurist med förmåga att lyssna, som är nyfiken likväl som prestigelös och har ett engagemang för branschen samt för bolaget man arbetar för. Dessutom krävs en målmedvetenhet och att man kan kommunicera enkelt och lättbegripligt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.