Sälj dyrt verkstadsbolag

Sencykliska verkstadsjätten Alfa Laval är av hävd och gammal vana högt värderad. För högt. Aktien har gjort sitt för den här gången.

Verkstadsbolaget Alfa Laval, specialiserat på allt från värmeväxlare och separatorer till reningsutrustning för fartygsavgaser och tankar för ballastvatten, har byggt upp förväntningarna ordentligt inför året som kommer. Bolagets framtida vinster betalas till historiskt höga nivåer på dagens vinstmultiplar (p/e) en bit över 21. Kursen har drivits inte minst av rapporten för fjolårets fjärde kvartal, som var bolagets starkaste hittills.

Ett av skälen till att förväntningarna stiger så markant är att bolagets mesta förhoppningsdivision, affärsområdet Marine & Diesel, visade på en order­ökning med 36 procent under det fjärde kvartalet 2013 jämfört med motsvarande period 2012. Området är bolagets minsta och de positiva siffrorna beror i första hand på ökade beställningar från varven, en utveckling som marknaden nu tror kommer att hålla i sig.

Föreställningen att just marindivisionen ska lyfta Alfa Laval-försäljningen har varit ett återkommande tema hos investerare under de senaste åren och när uppjusteringen i fartygsbyggandet nu tycks ta fart är analytikerna inte sena att justera upp försäljnings- och vinstprognoserna ytterligare ett hack. En indikation på vartåt det barkar går att få med en titt i varvens orderböcker som visade på en kraftig uppgång under fjolåret då volymen av beställt tonnaget från världens varv mer än dubblades. I år bedöms utvecklingen bli mer modest, en uppgång på 8 procent.

Som underleverantör till varven dras bolagets affärer med en eftersläpning på cirka nio månader – vilket kan generera en del positiva överraskningar under året som kommer, men det mesta torde redan vara ­inräknat i den höga kursen. Vd:n i bolaget sedan tio år, Lars Renström, har för sin del aviserat lägre ökningstakt framöver.

Också inom närliggande segmentet Energy & Environment, som står för en sjundedel av bolagets orderingång, har bolagets ledning flaggat för att kunderna kan bli mer försiktiga med investeringar än tidigare. Det gäller särskilt kunder inom olje- och gasbranschen och blir avmattningen verklighet skulle det i så fall betyda att branschen står inför ett trendbrott och att marknadens genomsnittliga förväntningar på investeringar i olje- och gassektorn är för höga. Beställningarna inom Alfa Lavals olje- och gasenheter, som även hör hemma inom affärsområdet Process Technology, väntas under årets första kvartal falla tillbaka och särskilt gäller det för större beställningar.

Med skuggorna av Krimkrisen som lägger sig över Ryssland och östra Europa finns fröet till ett tredje orosmoln. Det handlar om att den starka tillväxt som företaget noterat i regionen under det senaste kvartalet inom bland annat kärnkraftsbranschen kan få ett abrupt slut.

Affärsvärlden placerar Alfa Laval i samma kategori bolag som sektorkollegorna Scania och Atlas Copco liksom medicinteknikbolagen Elekta och Getinge, fina bolag men dyra aktier, och tidningen har haft en avvaktande inställning till Alfa Laval under många år. Med en kursuppgång under det senaste halvåret på 10 procent är ­bolaget nu, liksom tidigare, högst ­värderad av verkstads­aktierna på börsen, med undantag för det budprisdopade Scania-pappret.

För ett och ett halvt år sedan rekommenderade vi avvakta i aktien, ett råd som med facit i hand visade sig väl försiktigt. Sedan dess har kursen stigit 44 procent till 170-kronorsnivån samtidigt som index har klättrat 31 procent.

Dagens utsikter ser förvisso bättre ut, men på börsen har bolagets aktie intecknat en högkonjunktur som ännu inte har materialiserats. Vi vågar inte tro att marknaden blir så stark som börsen hoppas. Affärsvärlden ansluter sig till majoriteten av analytiker och rekommenderar sälj. Köp på nivåer under 149 kronor. På den nivån var aktien så sent som strax före jul.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.