Sälj fullvärderad nätmäklare

Trots ett febrigt börsklimat och stort inflöde av nya kunder lyfter inte nätbankens vinst. Historiskt höga värderingsmultiplar på cykliska vinster får oss att avstå aktien.

SÄLJ Nätmäklaren Avanza lever ett ganska volatilt liv på börsen. Förra veckans bokslut lyfte aktien 15 procent och uppgången summerar därmed cirka 50 procent sedan mitten av oktober. Rekordhöga intäkter och en stor tillströmning av nya kunder lyfte resultatet betydligt över analytikernas prognos.

Men de historiskt höga värderingsmultiplarna rör sig nära zenit. Med courtageintäkter som står för knappt hälften av intäkterna riskerar ett surt börsår att sänka courtage­intäkterna väsentligt. I ett sådant läge är ett p/e-tal kring 32, historiskt sett högt, inte attraktivt. Affärsvärlden rekommenderar att sälja aktien och plocka upp den på nivåer kring 340 kronor.

Det här är en sammanfattning av analysenOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.