Säljer en surdeg

PORTFÖLJUPPDATERING Essity och Rezidor utvecklades båda väl på sina rapporter. Betydligt sämre blev mottagandet för Getinges delår.

Medicinteknikbolaget Getinge levererade i slutet av förra veckan en rapport som var så dålig att det inte går att ligga kvar i aktien. Vår bild var att bolaget efter flera år av ständiga besvikelser hade städat upp så att 2018 skulle bli året då bolaget levererade.

Istället kom ett första kvartal som visserligen bjöd på uppmuntrande tillväxt i omsättning och orderingång, men som var uselt på kostnadssidan. Nu förskjuts alla förhoppningar till nästa år (eller ännu längre bort), vilket lär göra aktien kall en bra tid. Resultattappet innebär också att skuldsättningen åter riskerar att bli ett problem om den negativa trenden består.

Avkastningsportföljen säljer med en svidande förlust på 28 procent, inklusive utdelningen på 1,5 kronor som aktien handlades exklusive på fredagen. 1 200 kronor har adderats till kassan för utdelningen.

Desto bättre mottagande fick förra veckans rapporter från hygienkoncernen Essity och hotellbolaget Rezidor.

Essity redovisade drygt 3 procents organisk tillväxt, precis så stabilt som man kan förvänta sig. Det justerade ebita-resultatet ökade samtidigt med 7 procent.

Högre råvarukostnader tyngde som väntat resultatet rejält. Hela 755 miljoner kronor var belastningen under första kvartalet. Vi är inte särskilt oroade över detta då Essity dels bör ha goda möjligheter att parera kostnaderna över tid, om än med viss eftersläpning, dels har råvarupressen en cyklisk komponent som bör lätta framöver. Avkastningsportföljen behåller.

Rezidor lyckades leverera stärkt lönsamhet under första kvartalet trots att intäkterna påverkades negativt av såväl valutaeffekter som den tidiga påsken. Ebitda-marginalen stärktes från 1,1 till 3,0 procent. Utvecklingen är uppmuntrande och fortsätter bolaget att leverera så finns det gott om uppvärderingspotential. Avkastningsportföljen behåller.

Likviden för försäljningen av positionen i Getinge placeras tills vidare i kassan, vilket innebär att börsexponeringen minskar till 60 procent. Tabellen nedan visar Avkastningsportföljen per stängningen den 30 april:

avkport_30april_18.PNG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.