Samsung-chefen döms till fängelse

Lee Jae-yong, som är Samsung Electronics vice styrelseordförande och de facto-arvinge av hela Samsung-koncernen, har dömts till fängelse i två och ett halvt år.
Samsung-chefen döms till fängelse - samsung-700_binary_6977014.jpg

Skälet är mutor som han gett till en nära rådgivare till tidigare presidenten Park Geun-hye för en smidig maktövergång på Samsung, rapporterar Yonhap News.

Lee blev redan 2017 fälld för mutorna och fick fem år i fängelse. Men han friades året efter av en appellationsdomstol.

De sydkoreanska åklagarna upphörde dock aldrig med sitt arbete och fick i augusti 2019 en domstol att fastslå att mutorna uppgått till 8,6 biljoner won, motsvarande 65,4 miljoner kronor. Appellationsdomstolen hade fastställt böterna till lägre 3,6 miljarder won och mot bakgrund av detta sänkt fängelsestraffet.

Med de senaste uppgifterna blev det en ny domstolsprocess och denna gång får alltså Lee 2,5 år i fängelse.

Det senaste utslaget lär glädja de antikorruptionsaktivister i Sydkorea som varit missnöjda över att domstolen inte gjort mycket åt den nära relationen mellan bolag och politiska eliten. Denna relation beskylls vara orsaken för den dåliga bolagsstyrningen i landet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets