SAS-ersättning kan tar upp i EU

Resenärer som krävt ersättning från SAS när de drabbades av pilotstrejken kan bli ett fall för EU:s domstol. Utgången i målet kommer att få prejudicerande betydelse för ett stort antal passagerare.

Under den sju dagar långa strejken i våras förra året tvingades SAS att ställa in närmare 4 000 flygningar. Många resenärer har efter det sökt ersättning av flygbolaget.

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gjorde i slutet av augusti bedömningen att passagerarna inte hade rätt till ersättning. Detta eftersom flygbolagen inte är skyldiga att betala om förseningen beror på ”extraordinära omständigheter” enligt EU:s flygpassagerarförordning.

– Vi har gjort bedömningen att pilotstrejken är just en sådan extraordinär händelse att flygbolaget kan vara undantaget från att betala den här standardiserade EU-kompensationen, sade Marcus Isgren, ordförande och chef för ARN till TT.

Men nu har Attunda tingsrätt begärt att EU:s domstol kommer med ett förhandsavgörande om just tolkningen av ”extraordinära omständigheter”.

Anledningen till att tingsrätten begär ett förhandsavgörande är att det saknas vägledande beslut från EU:s domstol om en lagenligt inledd strejk utgör en ”extraordinär omständighet”.

Utgången i målet kommer att få prejudicerande betydelse för ett stort antal andra passagerare som har begärt ersättning av SAS på grund av strejken.

I väntan på beslut från EU:s domstol skjuts målet upp i Attunda tingsrättOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.