SAS faller efter att piloterna brutit förhandlingarna

Två dagar innan kollektivavtalen löper ut har flygbolaget SAS förhandlingar med piloterna har brutit samman. Aktien dyker på beskedet.
SAS
Foto: Lise Åserud / NTB

Förhandlingarna, som enligt facket har pågått sedan i november, har alltså brutit samman. Det har fått aktien att i skrivande stund falla med 5,88%. Då har också aktien återhämtat sig från morgonens värsta fall. på över 9% SAS har haft motvind under en längre tid. Sedan årsskiftet är aktien ned 15,88% och sedan ett år tillbaka är aktien ned hela 46,32%.

Grunden till de nu havererade förhandlingarna är det stora besparingspaketet under namnet ”SAS Forward” som SAS lade fram i samband med kvartalsrapporten i februari. Paketet skall leda till årliga besparingar om 7,5 miljarder kronor under fem, sex år.

”SAS krav på pilotföreningarna om lönesänkningar och försämringar i allmänna villkor, är så pass stora att vi inte ser några förutsättningar att komma överens”, säger Martin Lindgren i pilotfacket till TT.

SAS uttrycker kritik kring piloternas inställning.

”Vi har ett stort behov av omställning och har gått in i de här förhandlingarna med mål att sänka kostnaderna. Men det vi har fått från pilotföreningen innebär stora kostnadsökningar för SAS”, säger Marianne Hernæs, SAS förhandlingschef på pilotområdet, till TT.

Enligt facket har man lagt fram ett eget åtgärdspaket som man uppskattar kan spara in runt 25% av kostnaderna. Att det skulle finnas potential för detta förslag att bli lika omfattande som ”SAS Forward” verkar dock inte vara en åsikt som delas av SAS.

”SAS håller inte med utan nedvärderar det bud som vi har lagt”, säger Martin Lindgren.

Pilotfacket skall nu tala med sina medlemmar. SAS har 800-900 piloter fördelat över Sverige, Danmark och Norge.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.