Saudi Aramco-noteringen en bank-besvikelse

De investmentbanker som arbetar med börsnoteringen av oljegiganten Saudi Aramco tycks gå miste om de rekordsummor många hade sett framför sig. Skälet är att noteringen, såg ut att bli en gigantisk global affär, verkar sluta i en mestadels inhemsk historia.

De inblandade bankerna väntas enligt Reuters tillsammans dra in 90 miljoner dollar (omkring 865 miljoner kronor) eller mindre.

Som jämförelse tjänade de banker som arbetade med USA-noteringen av kinesiska e-handelsjätten Alibaba 2014 tillsammans omkring 300 miljoner dollar (cirka 2,88 miljarder kronor).

Enligt Reuters har 25 banker anlitats av Aramco för noteringen, men sedan beslutet togs att åtminstone till en början bara notera bolaget på den inhemska Tadawulbörsen har de planerade intäkterna krympt betänkligt.

Delägare med Saudiarabien – någon?FOKUS Den statliga oljejätten Saudi Aramco ska notera en liten del av bolaget. Men vem ska äga oljebolag tillsammans med den saudiska staten? 

Från början räknade Saudiarabien med ett totalt bolagsvärde på 2.000 miljarder dollar, motsvarande cirka 19.200 miljarder kronor. Detta sänktes nyligen till intervallet 1.600-1.700 miljarder dollar. Dessutom beslutade Aramco i söndags att bara låta notera 1,5 procent av bolaget – inte 2 procent, som tidigare planerat. Som lök på laxen ställde Aramco också in planerade marknadsföringsaktiviteter i USA och Europa.

Bankerna kommer att få 35 baspunkter av de pengar som dras in, enligt Reuters källor. Om Aramco värderas i toppen av intervallet innebär det att 25,6 miljarder dollar tas in, vilket gör det till historiens största notering – men bankerna får trots detta ”bara” 90 miljoner dollar att dela på.

Om bankerna i stället hade klarat av att nå vissa uppsatta milstolpar, som att hjälpa Aramco att nå en värdering på 2.000 miljarder dollar, och att sälja 2 procent av bolaget – vilket nu är omöjligt – hade bankerna haft rätt att i stället få ut 50 baspunkter av det noterade beloppet. Då hade de gemensamma bankintäkterna i stället kunnat bli dryga 200 miljoner dollar (cirka 1,92 miljarder kronor).

Saudi Aramco stramar åt värderingenSaudi Aramco har nu uppgett att bolaget siktar på en värdering på 1.600-1.700 miljarder dollar när oljejätten börsnoteras. 

Nio av bankerna väntas lägga beslag på huvuddelen av intäkterna. Bland dessa finns de amerikanska Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley och JP Morgan, samt de inhemska National Commercial Bank och Samba Financial.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.