Saudiarabien öppnar för minskad oljeproduktion

Saudiarabien kan tänka sig att gå med på minskad oljeproduktion om det även stöds av länder utanför oljekartellen Opec, uppger en saudiarabisk oljedelegat enligt Financial Times.

”Om det ska bli en produktionsminskning måste länder utanför Opec delta, Irak måste delta och Irans utbudsbild måste vara tydlig”, säger delegaten.

Saudiarabien, som i praktiken är ledaren för Opec, har satt upp en så hög ribba att det är osannolikt med en uppgörelse till fredagens Opec-möte i Wien, men det lämnar möjligheten öppen för en uppgörelse under 2016, enligt finanstidningen.

Under det senaste året har Saudiarabien velat hålla uppe produktionen för att priskonkurrera ut vissa konkurrenter som har högre produktionskostnader. Det har medfört en rejäl press på oljepriset.

Irans oljeminister Bijan Zanganeh avfärdar dock Saudiarabiens krav kring Irans oljeproduktion och argumenterar för att de Opec-medlemmar som tidigare har ökat produktionen nu bör sänka den. Vidare anser den iranske oljeministern att Opec inte bör förlita sig på länder utanför oljekartellen när det gäller produktionsminskningar, rapporterar Dow Jones Newswires.

Iraks oljeminister Adil Abd al-Mahdi uppger emellertid att Irak är beredda att ha en öppen diskussion kring ett möjligt förslag om att minska oljeproduktionen för att få upp priserna.

”Vi söker enighet inom Opec och försvarar medlemmarnas intressen, så vi är beredda att ha en öppen diskussion”, säger den irakiske oljeministern, som dock likt Saudiarabien anser att länder utanför Opec också behöver delta vid en eventuell produktionsminskning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.