Saudiarabiens kung Abdullah död

Den saudiske kungen Abdullah har avlidit, meddelades sent på torsdagskvällen.

Han blev över 90 år gammal och dödsbudet är inte direkt oväntat då han befunnit sig på sjukhus en tid tillbaka med svag hälsa.

Han efterträds av sin halvbroder kronprins Salman som blir ny kung i Saudiarabien, som är den största producenten inom oljekartellen OPEC.

Nyheten har fått oljepriserna att handlas upp, men bedömare menar att tronskiftet inte kommer påverka Saudiarabiens policy.

”De behöver säkerställa att de har tillräcklig marknadsandel inte bara i morgon utan 2040 och 2060 och bortom det för att säkerställa en lång livslängd. Saudierna inledde denna nya strategi som en reaktion på den amerikanska oljeboomen och det är en ny status quo som inte kommer förändras under en ny kung, kommenterar Sarah Emerson vid ESAI Energy i Boston.

Det betyder dock inte att oljehandlare kan bli nervösa på kort sikt på grund av tronskiftet från Abdullah till kronprins Salman, eller att oljemarknaden inte kommer vara volatil, noterar Wall Street Journal i en kommentar.

– Med tanke på hur långt oljan har sjunkit är marknaderna alltmer lyhörda till någon form av nyhet som kan vara positivt för priserna. Om det kommer att vara hållbart är inte klart i dagsläget, säger Nader Naeimi, en fondförvaltare i Sydney vid AMP Capital.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.