Saudierna förhandlar med Tesla om att öppna fabrik

Saudiarabien är i preliminära samtal om att få elbilstillverkaren Tesla att öppna en fabrik i landet.
Saudierna förhandlar med Tesla om att öppna fabrik - ModelY_66
Foto: Tesla

Saudierna uppges ha försökt locka Tesla genom att erbjuda vissa mängder av metaller och mineraler som behövs i elbilarna. Leveranserna av dessa metaller och mineraler skulle bland annat komma från Demokratiska republiken Kongo som saudierna kontaktade i början av juni för att säkra försörjningen.

Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Demokratiska republiken Kongo står för 70% av världens leveranser av kobolt, som är en absolut nödvändighet i bilbatterier.

Ett av de förslag som Saudiarabien lagt fram skulle vara att utöka finansieringen till råvaruhandelsjätten Trafigura för ett kobolt- och kopparprojekt i Kongo, med slutliga målet att övertyga Tesla att öppna en fabrik i landet, säger källorna.

Teslas mål är att sälja 20 miljoner bilar år 2030, att jämföra med en faktisk försäljning på cirka 1,3 miljoner under förra året.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.