SBAB: Inget underskott på villor i Storstockholm

Ränteuppgången slår mycket hårt mot efterfrågan på både bostadsrätter och villor. Efterfrågan på nyproducerade villor och bostadsrätter fortsatte också att sjunka i det fjärde kvartalet enligt SBAB Booli Housing Market Index (HMI).
SBAB: Inget underskott på villor i Storstockholm - villa-700_binary_6961707.jpg

”Ränteuppgången – i kombination med de fallande priserna på andrahandsmarknaden – kan nog karakteriseras som den sista spiken i kistan för bostadsproducenterna just nu”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i en kommentar.

HMI mäter hur den beräknade efterfrågan på nyproducerade bostäder förhåller sig till det aktuella utbudet. Indexet tar hänsyn till boendebetalningarna som andel av hushållens inkomster, preferenser för olika boendeformer och flyttmönster mellan kommunerna. Indexet ger således en signal om det råder balans, överskott eller underskott för nyproduktion.

I Sveriges tre storstadsområden stiger villaindexet lite brantare än indexet för bostadsrätter. De stigande räntorna bidrar till att det nu inte längre bedöms finnas något underskott på villor i Storstockholm som helhet men däremot i flera kommuner inom länet.

”Vi bedömer just nu att hyrorna i nyproduktionen minskar något vilket bidrar till att det tidigare beräknade överskottet på nyproducerade hyreslägenheter för Sverige som helhet förvunnit. Får vi rätt i vår prognos om att antalet påbörjade nya hyresrätter dessutom kommer att sjunka kraftig framöver bör denna trend förstärkas. Våra beräkningar indikerar samtidigt att det i Sverige som helhet byggs för många hyresrätter i relation till både villor och bostadsrätter”, säger Robert Boije.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG