SBAB ser höstmoln över bostadsmarknaden

Under oktober backade bostadspriserna på bred front, skriver SBAB.
Bostad
Foto Hasse Holmberg / TT

Lägenhetspriserna föll i samtliga regioner i oktober, med undantag för i Storstockholm och Stormalmö, där priserna steg med 1,2 respektive 0,5%. Mest föll priserna i norra Sverige, som hittills i år haft störst prisuppgång i Sverige, med -2,9%. Det skriver SBAB angående SBAB:s och Booli:s prisindex HPI. Samtidigt föll småhuspriserna i samtliga regioner med undantag för i Storstockholm, där de ökade med 0,8 %. Mest föll småhuspriserna i Stormalmö, med -2,9%.

”Den höstavmattning i bostadspriserna som vi hade räknat med skulle komma redan i september slog uppenbart till i oktober i stället. Och det rejält på lägenheter i norra Sverige. Att prisnedgången på lägenheter blev som störst i just norra Sverige är kanske inte helt förvånande med tanke på att det är den region där priserna på lägenheter i år har stigit överlägset mest i hela Sverige”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Knappast en bubbla på bostadsmarknaden

Samtidigt säger Robert Boije att det inte är uteslutet med ytterligare prisnedgångar resten av året. Detta då november och december brukar vara en lugnare period på bostadsmarknaden. Dock ser han ingen dramatik i korten.

Han pekar på UBS nyligen publicerade Global Real Estate Bubble Index, där Stockholm tillsammans med städer som Paris och Amsterdam pekas ut som de städer i världen där risken för en bostadsbubbla är som störst. UBS konstaterar dock samtidigt att de stigande bostadspriserna under pandemin speglar en uppvärdering av boendet. Det menar Robert Boije är en faktor som deras modell inte klarar av att fånga upp.

Nordea: Räntebotten är passerad – läge binda räntan

” Prisuppgången innan pandemin kunde helt förklaras av stigande inkomster och fallande långa bostadsräntor. Med hänsyn tagen till uppvärderingen av bostadskonsumtionen under pandemin tror jag knappast att det är en bubbla i Stockholm. Mer intressant blir i stället att se om hushållens ökade intresse för bostadskonsumtion kommer att bestå framöver, framför allt när pandemin ebbat ut. Gör det inte det kan vi komma att få se en relativt stor prisnedgång”, säger Robert Boije.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.