SBB inleder samarbete med Obos – säljer aktier till samägt bolag

Fastighetsbolaget SBB och Obos har inlett ett strategiskt samarbete med fokus på social hållbarhet. Samarbetet omfattar utveckling av fler bostäder for Obos medlemmar i Norge och Sverige samt har som mål att understödja SBB:s ambition att bidra till byggande av viktig social infrastruktur i Norden. Det framgår av ett pressmeddelande.
SBB:s Ilija Batljan.
SBB:s VD Ilija Batljan. Foto: SBB

SBB har som ett första led i samarbetet sålt sina aktier i Solon Eiendom till det av SBB och Obos samägda bolaget Solon Eiendom Holding. Aktiepriset i transaktionen har satts till 44 norska kronor, vilket ger SBB 1,6 miljarder norska kronor i nettokontantvederlag.

Obos medlemmar i Norge och Sverige kommer ha förköpsrätt till Solons drygt 8 000 framtida bostäder i Viken, Oslo, Stavanger, Kristiansand och Stockholm, samt det stora antalet bostäder som framöver ska tas fram genom det strategiska samarbetet mellan SBB och Obos.

Genom det bredare strategiska samarbetet kommer SBB och Obos att identifiera gemensamma affärsmöjligheter inom social infrastruktur. Vidare kommer Obos medlemmar ha förköpsrätt vid förstagångsförsäljningar av alla bostadsrätter och ägarlägenheter i Norge och Sverige som erbjuds av Solon eller bolag som ägs av Obos tillsammans med Solon och/eller SBB. Slutligen kommer Obos att ha rätten att utveckla byggrätter med bostadsrättspotential i SBB:s projektportfölj fram till och med 31 december 2028.

SBB kommer som tidigare meddelats att lägga ett budpliktserbjudande avseende de återstående aktierna i Solon Eiendom senast den 22 december i år. Budpliktserbjudandet kommer att lanseras som planerat och alla aktier som SBB förvärvar i ett sådant obligatoriskt erbjudande och/eller efterföljande tvångsförvärv kommer att överlåtas till Solon Holding på samma villkor som ovan.

SBB:s försäljning av aktierna i Solon till Solon Holding kommer även att utlösa en skyldighet för Solon Holding att lämna ett budpliktserbjudande enligt den norska lagen om värdepappershandel om inte dispens beviljas från Oslo Børs i egenskap av takeover-instans. Såvida inte ett sådant undantag ges eller om ett tvångsförvärv av SBB har genomförts, kan ett sådant obligatoriskt erbjudande löpa parallellt eller komma efter det budpliktserbjudande som kommer att lanseras av SBB den 22 december. Erbjudandepriset kommer vara 44 norska kronor per aktie i båda budpliktserbjudandena.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets