SBB vill dela ut nytt fastighetsbolag till aktieägarna

SBB ska utvärdera möjligheterna att bilda ett nytt bolag inriktat på bostäder och dela ut detta bolag till aktieägarna. Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.
SBB vill dela ut nytt fastighetsbolag till aktieägarna - Allmänt, Ilija Batljan, VD Samhällsbyggnadsbolaget
Ilija Batljan, VD för SBB. Foto: Adam Wrafter / BILDBYRÅN

Planen är avknoppandet av bostäderna ska renodla SBB:s verksamhet och öka fokuset på samhällsfastigheter, heter det i pressmeddelande. Börsbolagets styrelse anser att den här förändringen ”kommer möjliggöra ökat aktieägarvärde”.

”En renodling av SBB ska ses i ljuset av delvis nya marknadsförutsättningar där SBB:s bedömning är att en ökad fokusering och specialisering kommer vara framgångsfaktorer”, säger VD Ilija Batljan i pressmeddelandet.

Han säger också:

”Vi har under den senaste tiden fortsatt att avyttra fastigheter i syfte att stärka vår balansräkning och fokusera på fastigheter inom social infrastruktur. Genom en renodling skapas förutsättningar för än mer attraktiva finansieringslösningar för båda bolagen, däribland ökad möjlighet för bankfinansiering för SBB, vilket möjliggör att vi bättre kan tillvarata potentialen i de olika fastighetsportföljerna och därmed skapa största möjliga värde för aktieägarna.”

SBB:s styrelse vill genomföra utdelningen av bostadsportföljen till aktieägarna redan under fjärde kvartalet i år. De kommer också att kalla aktieägarna till en extra bolagsstämma. Men planen är att handeln i det nya bolaget ska starta först under första kvartalet 2023. Aktien ska noteras på First North. Aktiemarknadsnämnden ska ha sagt att det är helt okej att det ”det uppstår en viss fördröjning mellan utdelning och notering av Bostadsportföljen, givet att Bostadsportföljen utgör en mindre del av SBB och att en noteringsprocess har initierats samt att Bostadsportföljen kommer att noteras så snart som möjligt”.

Bostadsportföljen utgörs främst av fastigheter som SBB fick genom köpet av Amasten. Bostadsportföljen kommer att utgöra cirka 10% av SBB:s balansräkning före utdelningen. Värdet på fastigheterna som delas ut via det nya bolaget uppges vara värda virka 18 miljarder kronor. Då räknar SBB in projekt under pågående produktion.

”SBB kommer fortsatt att inneha ett begränsat antal bostadsfastigheter även efter transaktionens genomförande. Bostadsportföljen kommer genom denna transaktion att bli ett av de största renodlade bostadsbolagen i Sverige”, står det i pressmeddelandet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG