SBB
SBB-toppen: ”D-aktierna är inte ett bra instrument”
Förra veckan beslutade SBB att inleda ett återköpsprogram på upp till 50 miljoner D-aktier, vilket enligt bolaget var ett led i att “stärka bolagets finansiella ställning och långsiktiga kassaflöde.”
Genom återköpet kommer en del av de 2 miljarder kronor i utdelningar (B-och D-aktier) som avskiljs på onsdag denna vecka att komma SBB tillhanda. För D-aktierna ligger utdelningen på 2 kr per aktie. Det är ännu inte känt hur många D-aktier som återköpts av fastighetskoncernen, men ABG har mäklat en post på 44 miljoner D-aktier, vilket motsvarar norska ägaren Dibbers innehav.
SBB D-aktien har rusat på beskedet om återköp, för att falla tillbaka något idag. I ett avsnitt med podden Fastighet & Finans som släpptes under måndagen framkommer det att Leiv Synnes inte ser särskilt positivt på D-aktien.
“Vi har en annan finansiell ställning idag än när vi gav ut D-aktier. Man kan inte förvänta sig att utdelningsfrekvensen är så hög inom SBB framöver. Det innebär att D-aktier kanske inte är så bra instrument för SBB att ha, och kanske inte så bra instrument för aktieägarna att äga. Därför tycker vi att det är lämpligt att minska den formen av kapitalanskaffning. Det är mindre optimalt att erbjuda den produkten idag”, säger Synnes i podden om återköpen.
Detta trots att Synnes själv äger mestadels D-aktier, närmare 380 000 stycken till ett värde om 2,9 Mkr.
VD Leiv Synnes kommer närmast från Akelius Residential Property. Affärsvärlden har tidigare berättat att Roger Akelius är öppen för ett komplett utköp av Akelius D-aktier och har sagt att D-aktierna “saknar framtid”.
Även om SBB:s likvida position för närvarande inte medger storskaliga återköp verkar det som att SBB genom sitt sjösatta återköpsprogram ändå öppnar dörren på glänt. Affärsvärlden har sökt Leiv Synnes för en kommentar om SBB kan tänka sig ett framtida komplett utköp av D-aktien, men inte fått något svar.
“Ett krig SBB kommer vinna”
Amerikanska hedgefonden Fir Tree Partners har dragit SBB inför domstol och menar att SBB brutit villkoren för ränteteckningsgrad kopplade till en utställd obligation. Även detta avhandlas i Fastighet & Finans, där Synnes menar att den legala processen påverkar SBB:s möjligheter till bankfinansiering negativt.
“Bråket med Fir Tree innebär en osäkerhetsfaktor som spridit sig”, säger Synnes i podden och utvecklar:
“Det är en betydande orsak till varför vi har behövt göra en del åtgärder för att stärka likviditeten tillsammans med utländska institutioner. Utan dialogen med obligationsägarna rörande konvenantfrågan hade det varit betydligt lättare att låna i den inhemska bankmarknaden”, säger Synnes, men understryker att de fortsatt anser att SBB kommer gå vinnande ur tvisten.
På frågan om han tror att obligationsinnehavarna skulle kunna ta över SBB genom en konvertering av skuld till eget kapital svarar han med en blandning av humor och allvar.
“De har väl delvis försökt att göra det. Man kan säga att de startade något typ av krig mot SBB, men vi kommer vinna kriget i slutändan”, säger han till Fastighet & Finans.
Han stänger inte heller dörren till ett uppköp av SBB utan säger att “det finns en sådan möjlighet”. Men nämner inga detaljer om vem en sådan aktör skulle kunna vara.
Synnes: Blankarna har vindarna emot sig
Tidigare har Leiv Synnes menat att blankarna i SBB gjort ett bra jobb med tanke på den situation SBB befunnit sig i och givet det makroläge som rått. Han tror nu att blankarna inom kort har vinden emot sig.
“Som tur är går räntorna och konjunkturen upp och ner och snart har blankarna vinden emot sig, istället för med sig”, säger han i podden.
Framtida nyemissioner verkar inte vara hög prioritet för moderbolaget. Däremot för dotterbolagen.
“Man får väga för- och nackdelar med det. I vårt fall tycker vi att det är lämpligare på dotterbolagsnivå. En anledning är att vi vill utveckla våra dotterbolag så att de är konkurrenskraftiga.”
Storägaren i form av Ilija Batljan har eventuellt inte finansiell möjlighet att delta om det skulle ske en nyemission i moderbolaget. Det förs fram i podden som ett möjligt skäl till att inte genomföra en nyemission i moderbolaget.
“Det kan mycket väl vara en anledning. Men även om det var så, om vi hade en huvudägare med mycket pengar, så kanske det vore mer lämpligt att ta in pengar via dotterbolagen”, säger Synnes och betonar att han tror att SBB tjänar på att dotterbolagen var för sig växer sig starkare.
Läs även:
Leiv Synnes: “SBB får inte tillräckligt erkännande för det fina vi byggt upp”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.