Intervju SBB
SBB:s VD om nya storägaren: ”Med lite tur kan det lyfta vår rating”
I en intervju med Afv berättar Synnes om när marknaden återfår förtroendet för fastighetsbolaget – och om nästa finansiella utmaning.
"Vi har processer i gång för att hantera det", säger Synnes.

Hyresintäkter, driftnetto och förvaltningsresultat var sämre än samma period föregående år för fastighetsbolaget SBB. Men när ett bolag ständigt stöps om, avyttrar fastigheter och ingår nya finansiella avtal är det svårt att göra vattentäta jämförelser.
Inför rapporten menade flera bedömare att det var centralt för SBB att landa banköverenskommelser. Det är emellertid inget bolaget fokuserat på, uppger VD Leiv Synnes för Afv.
“Vi har inte varit särskilt aktiva på den fronten utan jobbar med andra spår för att få likviditet. Ett sådant är att vi ska sälja lite fastigheter eller bostäder. Men också att få tillbaka finansiering som vi har givit till en del intressebolag och som fått ökade möjligheter att självständigt låna upp kapital”, säger han.
SBB-aktien har stigit kraftigt på rapporten och är i skrivande stund upp över 20%.
“Hyresintäkterna fortsätter att stiga och driftnettot utvecklas väl. Jag känner mig trygg i den framtida uthyrning av våra bostäder och våra lokaler, så det känns bra”, säger Synnes om rapporten.
Norsk miljardär blir storägare
Parallellt med kvartalsrapporten meddelades även att den norska miljardären Kjell Inge Røkke blir största ägaren i SBB sett till kapitalet (9%), via bolaget Aker Property Group (APG).
APG:s storägare säljer en fastighetsportfölj till SBB:s noterade fastighetsbolag PPI till ett värde av 2,3 miljarder norska kronor. Köpeskillingen består av en större mängd PPI-aktier och en del av dessa överförs till ett av SBB:s dotterbolag mot att APG får aktier i den noterade modern.
Manövern gör att den norska miljardären blir storägare i både SBB och PPI.
“Jag tycker det känns positivt att få in dem som ägare, men också att det finns ett ökat intresse i marknaden för SBB”, säger Synnes.
Investment grade: “Långt ifrån”
Synnes har ofta återkommit till att SBB ska återfå investment grade rating av Fitch, vilket markant skulle förbättra finansieringsmöjligheterna för bolaget.
För närvarande är det dock ingen lågt hängande frukt.
“Där är vi långt ifrån. Men allt fler fastigheter vi förvaltar kan finansieras av investment grade rating. För moderbolaget är det styrka att vi får nu fått in en ny ägare. Med lite tur kan ju det lyfta oss från den nuvarande låga ratingen CCC.”
Affärerna ingen tänkt på
I en podd har du tidigare sagt att när du tog VD-jobbet var det möjligt att se någon vecka fram i tiden rent finansiellt. Men att det ändrades så att du kunde se någon månad fram i taget. Hur långt fram kan du se just nu?
“Nästa höst är vårt stora test när vi har en obligation som förfaller. Vi har redan nu processer i gång för att hantera det. Så de stora kraven på likviditet är då, om ett och ett halvt år”, säger Synnes och fortsätter:
“Därmed kan vi fokusera mer långsiktigt och behöver inte stressa med kortsiktiga problem. Vilket ger både lägre kostnader för oss och ett bättre strategiskt manöverutrymme.”
Sedan du tog över SBB har du hanterat hanterat en akut skuldsituation, gjort mängder av avyttringar, strukturerat om hela bolaget och fintat bort kraven i er tvist med obligationsinnehavarna. Varför har det inte återspeglats i er kurs?
“Marknaden väljer ibland att fokusera på problem och hot. Vissa affärer som man kan göra kanske inte marknaden har tänkt sig går att göra. Till exempel lösningen som vi hade i obligationstvisten och som vi planerade under lång tid”, säger Synnes.
När återfår marknaden förtroendet för SBB?
“Jag tror att det är på väg uppåt. Men om man har trampat i klaveret som vi har gjort så tar det lång tid innan man kommer tillbaka. Vi jobbar successivt åt rätt håll. Sen får vi se när marknaden tycker att vi är ett bolag som ska värderas till premium igen.”
LÄS ÄVEN:
Bråken och båten – kontroversiella miljardären kliver in i SBB
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer