SBI-LISTAN: MÅNGA HÖGODDSARE – Högt spel på SBI-banan

SBI-listan har utvecklats till en länge saknadriskkapitalmarknad i Sverige. Och riskkapitalet tvekar inte.

Koncentration på kärnverksamheten. Renodling. Plocka framvärden. Dela ut dotterbolag till aktieägarna. Särnoterariskprojekt. Se där honnörsbegreppen på aktiemarknaden just nu.Men – som vanligt – är detta inget nytt, utan bara historien somupprepar sig. Under första världskriget var fusioner högsta mode.Mot slutet av 1920-talet och under 1930-talet gällde renodlingoch utdelning, precis som nu, för de bolag som överlevtbörskraschen. Det var då SKF delade ut Volvo. Därefter följde eninterngenererande period, då pengarna stannade i bolagen. Denvarade till slutet av 1950-talet. Då kom en nyemissionsvåg medmånga bolag, som sökte sig till börsen. Drivkraften var blandannat skattesystemet, som försvårade generationsskiften iföretagen.

Nu är det portföljteorierna från slutet av 1960-talet, somupplever en blomstringsperiod. Diversifieringen skall göras avinvesteraren, inte av bolagen, vilket gör avknoppningar ochsärnoteringar logiska.

Denna trend har inneburit ett rejält lyft för SBI-listan. Härnoteras avknoppningnarna, renodlingarna, riskprojekten, de ut–delade döttrarna. Det är en disparat samling bolag; de flestaär unga, enbenta, oprövade och mycket riskfyllda. Se genomgångenpå sidorna 28-32.

GLÖDHETTTrots den höga risknivån, blev dessa bolag glödheta under 1996;SBI-index ökade 69 procent. Det skall jämföras med Generalindex,som steg 38 procent och OTC-index 61 procent. SBI-bolagen drogockså till sig mest nytt kapital i form av kontanta nyemissionerunder förra året: totalt 1,2 miljarder kronor. Motsvarande för A–listans bolag var 756 miljoner, för OTC-listans bolag 293miljoner och O-listans bolag 702 miljoner kronor. Fördelningenav kapitalet till de olika listorna är egentligen inte såmärklig. Kapitalet sökte sig till börsen för att alternativenvar få under 1996. Samtidigt satt många av bolagen redan medfullproppade kassakistor, så något behov av nyemissioner fannsinte. Istället lämnar nu företagen tillbaka kapitalet tillaktieägarna i form av höjda utdelningar eller inlösen av aktier.

Även politikernas uttalanden om de små och medelstora företagensbetydelse för sysselsättning och välfärd kan ha bidragit tilldet ökade intresset för SBI-bolagen. Det har blivit mer legitimtatt investera i denna typ av bolag.

GYNNSAM JORDMÅNDetta, tillsammans med det stora utbudet av riskkapital, harskapat en gynnsam jordmån för SBI-bolagens nyemissioner.Emissioner i samband med nyintroduktioner har blivitövertecknade många gånger om.

Det stora intresset har också drivit aktiekurserna till ständigtnya rekordnivåer. Volatiliteten är högre jämfört med börsen. Sånär kursjusteringen nedåt väl kommer – den som alla förutspårlär SBI-bolagen drabbas hårdare än börsbolagen.

Däremot är själva handeln i SBI-aktier inte riskablare än ibörsaktier. Tvärtom. Förra året var den totala omsättningen avSBI-aktier lika stor som bolagens sammanlagda börsvärde. Påbörsen omsattes cirka 70 procent av värdet. Och jämfört med OTC–aktierna är likviditeten bland SBI-aktierna ännu mycket högre.

Särskilda listor för riskbolag är ingen unik svensk företeelse.I de flesta EU-länder bildas nu börser för tillväxtföretag medhög risk. I höstas öppnades en paneuropeisk börs, Easdaq, medframgångsrika amerikanska tillväxtbörsen Nasdaq som förebild.Bland bolagen på SBI-listan hittar vi gamla börsbekanta somFermenta, Hoist och TurnIT (f.d. Källdata), bolag som åkt utfrån börsen. Men den helt dominerande gruppen är unga forsknings– och utvecklingsbolag, framför allt med inriktning på IT,bioteknik eller medicinsk teknik.

Rörelserisken i dessa bolag är hög. En del av dem har inte ensnågon färdig produkt till försäljning, utan håller fortfarandepå med utvecklingsarbetet.

För några år sedan, när kapitalet inte flödade lika ymnigt tillbörsen, skulle den här typen av bolag inte ha kunnat noteras.För finansieringen fick de då förlita sig till olika former avriskkapitalbolag, till statliga utvecklingsfonder och bidrag.Andra skulle ha varit ett projekt i en större koncern, därbegränsade resurser skulle delas med andra högriskprojekt ochkraven var höga på snabba resultat.

Medisan, Svenska Koppar och Biosyn är alla utköp elleravknoppningar från större börsnoterade bolag (Pharmacia,Tricorona, Synectics) och bra exempel på koncentrationstrenden.Vostok Nafta, som investerar i ryska oljeaktier, skulle likagärna kunna ingå i huvud-ägaren Adolf Lundins företagsgrupp.Avgörande för marknadsnoteringen på SBI-listan var nog Lundinsvilja att dela risken snarare än eventuell vinst. Det råderingen brist på kandidater till SBI-listan. SBI får dagligenförfrågningar från intresserade företag. Och när SBI lät VPCgöra en datakörning, visade det sig att det finns cirka 200bolag med tillräcklig eller näst intill tillräckligägarspridning (300 aktieägare) för notering. SBI:s grundare,ägare och VD, Henrik Andersson, gissar att hälften av dessaskulle kunna vara intressanta att notera.

Förra året ökade antalet bolag på listan från åtta till 22.Hittills i år har fem bolag noterats och ytterligare treNovacast, Nor-dic Trucker Line och Pc Express- kommer attnoteras inom kort.

Genom SBI:s uppsving har den svenska aktiemarknaden fått eneffektivare fungerande riskkapitalmarknad. Ur placerarensperspektiv har det ökat möjligheten att själv välja risknivå sompassar den egna portföljen och riskprojekt som passar den egnariskprofilen.

Ur börsbolagens perspektiv betyder SBI-listan att de kankoncentrera sig på kärnverksamheten, ägna sig mindre åthögriskprojekt, och därmed minska rörelserisken. Idag ärkurserna på många SBI-bolag högt uppdrivna. Förväntningarna ärhöga, och stora delar av eventuella framtida vinster är redanintecknade. Att satsa på SBI-företag är spela på hög nivå.

KRAVEN: SBI ställer följande krav för att ett bolag skall kunnanoteras på deras lista.

Företaget måste ha minst 300 aktieägare.

Bolaget måste ha avtal med minst en fondkommissionär, som taransvar för handeln och ser till att det alltid finns köp- ochsäljkurser.

Från och med årsskiftet 1996/97 måste samtliga bolag lämnakvartalsrapporter.

Från och med 1 april i år gäller i princip samma insiderreglersom för börsbolagen.

Även när det gäller spridning av kurspåverkande uppgifteransluter reglerna till fondbörsens.

Börsvärdet efter en notering bör uppgå till minst 50 miljonerkronor.

Det som skiljer SBI-listan från O-listan är att det inte krävsnågon historisk prestation för att noteras på SBI-listan.Ytterligare en skillnad är att börsen inför en notering anlitaren revisionsfirma, som gör en ordentlig genomgång av detaktuella bolaget. SBI nöjer sig med att granska och eventuelltha synpunkter på det prospekt, som fondkommissionären upprättatpå uppdrag av det företag som vill introduceras. Idag skerhandeln i aktierna genom telefonkontakter mellan mäklarna somfår köp- respektive säljuppdrag. SBI förhandlar dock medfondbörsen om möjlighet att handla även SBI-aktier i börsenshandelssystem, SAX.

SBI: Informations-företaget som blev en börs

År 1984 kastades Kinnevik ut från börsen. Det blev den utlösandefaktorn till att Stockholm Börsinformation, SBI, startade enlista för onoterade bolag.

SBI var ett informationsföretag som skrev prospekt, hjälptebolag med deras kundtidningar, samt distribuerade en delbörsbolags information till massmedia och andra intressenter.Kinnevik hade fortfarande några tusen aktieägare som handlade iaktien och ville ha daglig kursinformation.

På Kinneviks uppdrag åtog sig SBI att samla in aktiekursernafrån mäklarna och vidarebefordra dem till tidningarna.

Andra bolag upptäckte snabbt att det gick att få en kursnoteringi tidningarna utan att vara noterad hos fondbörsen. SBI:s listaväxte och 1988 fanns det 36 bolag på deras O-lista, där o stodför onoterade.

SBI tyckte då att det var dags att formalisera samarbetet genomatt skriva kontrakt med bolagen. Detta gillades emellertid inteav dåvarande generaldirektören för finansinspektionen, HansLöwbeer, som förbjöd mäklarna att lämna kursuppgifter till SBI.Löwbeers agerande väckte protester från tidningarna, som bl.ahänvisade till grundlagens tryckfrihetsförordning. Det helaslutade ändå med att O-listan överfördes till fondbörsen, medhänvisning till det börsmonopol som då rådde.

Några få Stenbecksdominerade bolag, som inte ville in på börsen,blev kvar på SBI:s lista, som snart växte till sig igen. I dagomfattar listan 26 bolag.

SBI har en lista, ett eget regelverk, en egen övervakning ochtillhandahåller en noteringsplats.I alla dessa avseenden är SBI–listan ett slags börs.

Den stora skillnaden mot fondbörsen är att all handel sker hosfondkommissionärerna. SBI:s intäkter kommer dels från enkvartalsavgift på 7.000 kronor per noterat företag, dels frånden ursprungliga verksamheten att skriva och distribueraföretagsinformation.

SBI:s lista ses idag inte som en konkurrent till börsen utansnarare som ett steg på vägen till en börsnotering.

SBI-BOLAGEN EFTER RISK: Från Daydream och Biosyn till Modul1

Vi har kategoriserat SBI-bolagen efter rörelserisken i matrisennedan. Av ansamlingen i nedre vänstra fältet att döma, är deflesta av SBI-listans bolag verkliga högoddsare. I övriga rutorfinns mellanriskbolag och några nästan börsfähiga bolag.

Bolagen på SBI-listan är en brokig skara. Här finns alltifrånforskningsprojekt som eventuellt någon gång i framtiden lederfram till en produkt, till bolag som har funnits med ett bra tag.Företagen är verksamma inom olika branscher, har kommit olikalångt i sin utveckling och är olika stora. Framför allt har deolika rörelserisk.

För att i någon mån skilja ut de verkliga högoddsarna, har viplacerat bolagen i en matris utifrån vår bedömning av derasrörelserisk.

Vi har definierat rörelserisken utifrån två variabler. Denförsta är hur många produkter, tillämpningsområden eller projektbolaget har. Den andra är hur starka dessa produkter är på sinarespektive marknader.

Vi har bara tittat på företagens rörelserisk enligt ovanståendedefinition – inte på finansiell risk, kursrisk, politisk riskeller andra risker.

De verkliga högoddsarna är bolagen i rutan längst ned tillvänster. Dessa bolag har ofta bara en produkt med svagmarknadsandel, eller ett forskningsprojekt som ännu inte harresulterat i någon färdig produkt. Det kan dröja många år innandessa forskningsbolag visar någon vinst – om det överhuvudtagetblir någon vinst. För det krävs det att forskningen leder framtill en produkt som också slår igenom. Rörelserisken är såledesmycket hög i dessa bolag.

I rutan längst upp till höger finns SBI-listans mogna bolag, somlika gärna skulle kunna vara börsnoterade.

Rörelserisken är relativt låg i dessa mogna företag. De harflera produkter med starkare position på marknaden. Och de haren historisk prestation att luta sig tillbaka mot. I återståenderutor (längst upp till vänster och längst ner till höger) finnsmellanrisk-bolagen.

Dessa bolag har antingen flera produkter med liten marknadsandeleller en produkt med stark position på marknaden. De har oftastnågon svag punkt som gör att de ännu inte kvalificerar till demogna företagens liga.

Några bolag har dessvärre inte varit möjliga att kategorisera såatt de passar in i matrisen. Det är bolag som varken har någonprodukt eller någon tjänst. Dit hör till exempel ettguldletarföretag, ett investmentbolag, ett par fastighetsbolagoch ett maktbolag.

På de följande sidor går vi igenom alla bolagen i matrisens allarutor, samt de bolag som blivit över.

HÖGRISKBOLAGENBiosyn: Har sina rötter i Synectics Medical och bildades så sentsom för ett år sedan. Verksamheten består av forskning kring ettvaccin mot diabetes. En investering i Biosyn är en riktighögoddsare. Lyckas bolaget är vinsterna givna. Men allt kan gåförlorat om projektet inte når ända fram.

Daydream: Bolagets produkt – dataspelet Safecracker – ärvisserligen färdig, men har ännu inte lanserats på marknaden.Spelet har dock fått goda recensioner i press. Amerikanskamediajätten Time Warner förlägger och distribuerar spelet.Spelmarknaden omsätter miljarder och vinstpotentialen ärgivetvis stor. Men marknaden formligen översköljs av nya spel.Daydream måste inte bara lyckas med Safecrac-ker, utan måsteockså hålla en hög utvecklingstakt och lansera nya originellaspel för att överleva på sikt.

Nordic Trucker Line: NTL är ett nystartat rederi som i aprilkommer att öppna en färjelinje för främst lastbils- ochgodstransporter mellan Oxelösund och St Petersburg. Rederietblir ensamt om att erbjuda en reguljär direktförbindelse mellanSkandinavien och Ryssland. NTL räknar med att få en volym avcirka 20.000 enheter på årsbasis, vilket motsvarar åtta procentav den totala transportvolymen av lastbilar över Östersjön.Notering beräknas ske i april.

Array Printers: En egenutvecklad ny tryckteknik för skrivaretonerjettekniken – säljs på licens till andra bolag somtillverkar och säljer. Under 1995 avyttrades licensrättig–heterna för svartvita applikationer. Nu koncentrerasverksamheten på utveckling av färgapplikationer. Men det är långväg kvar; först mot slutet av nästa år förväntastonerjetprodukter för färg kunna levereras. Bolaget sökersamarbetsavtal med japanska storföretag för att gemensamtvidareutveckla tekniken. Tre avtal har hittills slutits medjapaner; Minolta är det enda kända.

Trio: Utvecklar program för kommunikation mellan exempelvisfaxar, datorer och telefoner. Samarbetar med bland annatEricsson.Försening av lanseringen av en ny produkt slog hårt motresultatet förra året. Men i år är den igång och kontrakt harskrivits bland annat med Motorola. Trio verkar inom en smalnisch, där den snabba teknikutvecklingen är ett hot. Skulleexempelvis Microsoft i sitt operativsystem välja att integrerade funktioner som Trios produkter klarar, förändrasförutsättningarna drastiskt.

Optima: Utvecklar, tillverkar och marknadsför laddningsbaraunderhållsfria hög-energibatterier för startmotorer. Batteriernaär snabbare, säkrare, värmetåligare och har längre livslängd äntraditionella batterier. Nackdelen är ett högre pris.

Wermland Gruvcenter: WGC:s framtida potential ligger ijordtvättning, alltså miljösanering av förorenad mark. Bolagetfick nyligen sitt första uppdrag: att sanera ett skjutfält. Vidsidan av detta har bolaget fått i uppdrag av myndigheterna iGhana att erbjuda lokala guldbrytare miljövänligareanrikningsalternativ.

Qualisys: Tillverkar avancerade kameror för rörelsemätning.Företaget var från början helt inriktat mot den medicinskaforskningen. I takt med produktutvecklingen haranvändningsområdena utökats till att omfatta även sport,animerad film och OEM. Det tredje området, OEM, innebär attkunderna köper endast hårdvara från Qualisys, tillför egenmjukoch hårdvara och säljer under eget namn.

Lanseringen av det senaste systemet, ProReflex har försenats,vilket dragit ned försäljning och resultat.

Än så länge svarar medicinområdet för största delen avförsäljningen. Men de senaste månaderna har bolaget även fåttflera viktiga order inom andra tillämpningsområden, bland annatfrån amerikanska NASA och ett tyskt filmbolag.

Diffchamb: Tillverkar produkter för snabbanalys vidlivsmedelskontroll. Snabbtesterna är dyrare än traditionellatester och svarar än så länge bara för cirka två procent avtotalmarknaden på tolv miljarder kronor. Galna-ko-sjukan gavdock företaget en skjuts, och det är ett av de få bolag på SBI–listan som redovisar vinst.

Duroc: Med hjälp av laserteknik förädlas ytor och material påmekaniska komponenter. Genom behandlingen blir de hållfastareoch får ökad livslängd. Än så länge är det främst svenska träochcellulosaföretag, som använt behandlingen i sinaproduktionsanläggningar. Framgångsrika tester på järnvägshjulöppnar nu för bearbetning av den marknaden. Där finns också enstörre potential.

Medisan: Denna avknoppning från Pharmacia består av enkassagenererande rörelse med försäljning av internationelltkända läkemedel samt två utvecklingsprojekt. Det ena projektetär Rescueflow, en ny typ av dextranlösning(blodersättningsmedel). Här väntas lansering under 1997, ochmarknadspotentialen beräknas till en miljard kronor. Det andraprojektet är ett enzym från krillräkan, som utvecklas föravancerad sårbehandling. Produktlansering beräknas under 1998,och den förväntade marknadspotentialen är två miljarder kronor.

Mellanrisk-bolagen

Minidoc: Det Uppsalabaserade bolaget har utvecklat enelektronisk patientdagbok, som används i stället förpappersformulär vid läkemedelsprövningar. Genom köpet av detamerikanska programvaruföretaget Onsite fick Minidoc tillgångtill mer teknik och dess marknad utvidgades. Om produkten slårigenom, kan bolaget bli stort.

Scala: Är ett programvaruföretag, som utvecklar och säljersystem för ekonomistyrning till mindre och medelstora företag.Det hette tidigare Beslutsmodeller. Scala köper nu in sinatidigare återförsäljare. Dess system har översatts till 30 språkoch har levererats till 90 länder, och bolaget vill gärna blinoterat på Nasdaq.

Hoist: Bolaget har sitt ursprung i de dåliga krediter, som tillslut var det enda som fanns kvar av det gamlabilhandlarföretaget Hans Osterman när det avnoterades frånbörsen 1994. Idag är Hoist ett helt annat bolag, med nyverksamhet och ny ledning. Det köper och förvaltarkreditportföljer, både för egen räkning och på uppdrag av bankeroch andra kreditgivare. Det är oftast fråga om problemkrediterfrån fastighets- och bankkrisen i början av 1990-talet. Bolagetväxer snabbt och är ett av SBI-listans få vinstgivande företag.

Novacast: En nykomling, som noteras från 26 mars. Bolaget harsedan 1980-talet använt artificiell intelligens för att utvecklakunskapsbaserade datasystem. Kunskap från tillverkningsprocesseroch annat lagras i datorn och kan sedan utnyttjas vid senareprocesser. Bolaget har idag flera sådana system inom metallurgi.Tekniken används också inom sjukvård och kan användas inom fleraandra områden.

Artema: Ett medicinteknikbolag som utvecklar produkter förnarkos och intensivvård allt sedan starten 1990. Verksamheten äridag inriktad på två områden, monitorer för övervakning avpatienter och gasanalysatorer. Det tredje området,andningsbefuktare, såldes i fjol för att koncentreraverksamheten.

PC Express: Bolaget säljer datautrustning via postorder. Det harpå kort tid vuxit från noll till en omsättning på 113 miljonerkronor, men visar fortfarande förlust. Pc Express är idagverksamt i Sverige och Norge och kommer under 1997 att gå in iDanmark och därefter Finland. Bolaget är idag Nordens tredjestörsta postorderföretag i databranschen. De har som mål att bliledande i Norden. Bolagets marknad växer snabbt, så poten-tialför fortsatt tillväxt finns. Men risken är, liksom i andra ungabolag, också stor.

Facit: Var en gång ett av Sveriges största databolag. Idagmarknadsför och säljer bolaget dataprodukter (skrivare,terminaler), kontorsprodukter, och tillhandahåller reservdelaroch service. Omstruktureringen har kostat både pengar ocharbetsro. Bolaget har liten produktrisk (många olika produkter),men ganska liten marknadsandel.

TurnIT: Hette till i höstas Källdata. Tidigare under fjolårethade bolaget även ändrat verksamhetsinriktning fråndatoråterförsäljning med viss konsultverksamhet tillutvecklingsföretag för mindre och medelstora IT-bolag. TurnITvill vara ett säkrare placeringsalternativ för placerare somsatsar på IT-aktier. Genom att köpa in sig i olika IT-bolag(kontant eller med egna aktier), stöder TurnIT det köpta bolagetsamtidigt som risken i TurnIT-aktien sprids.

TurnIT:s krav är att bolagen omsätter 25 -125 miljoner kronor,har kommit över den första utvecklingsfasen och är känt inomsitt segment på marknaden. TurnIT har hittills investerat i sexbolag.

De mogna

Svenska Brand: Ett bolag med anor. Svenska Brand övertog 1992den försäkringsverksamhet som Brandkontoret bedrivit sedan 1746.Är i grunden ett fastighetsförsäkringsbolag, men har utvidgatutbudet till företagsförsäkringar och hemförsäkringar.Verksamheten är stabil.

Cherryföretagen: Driver casinon och har spelautomater runt om iSverige och på fartyg. Utlandsdelen består än så länge av någracasinon främst i Central- och Östeuropa. Bolaget ärmarknadsledande i Sverige. Men lokala konkurrenter har oftastark ställning på sina lokalmarknader.

Modul1: Ett framgångsrikt IT-konsultbolag som säljertraditionella datatjänster. 1996 var det ett av de lönsammastebolagen på SBI-listan. Det hade vidare högst förädlingsvärde peranställd i Affärsvärldens senaste genomgång av IT-branschen.Bolaget har en god tillväxt, och ledningen räknar med att detskall fortsätta växa snabbare än marknaden. Som kunskapsföretagär det känsligt för förluster av nyckelpersoner. Är börsfähigt,och vill till fondbörsen.

Övriga bolag

Scandinavian Mining: Bolaget har utvecklat ett eget system(ScanSystem) för att hitta, lokalisera och utvinna guld ochandra metaller. Det grundades 1992 av tre avhoppare från TerraMining: Christer Lövgren, Kjell Moreborg och Jan Bida.ScanSystem är en vidareutveckling av den metod som de treutvecklade i Terra Mining. Systemet består av tre steg. Förstgenomsöks nya områden för att upptäcka förhöjda halter av malmeller mineral. Områden med höga halter, undersöks sedan medhjälp av flyttbara borrar (ScanDrill). Slutligen samlas ochanalyseras alla fakta i en databas (ScanBase).

Svenska Koppar: Bolagets tillgång är undersökningstillståndetför en koppar- och silverfyndighet i Dalsland. För att tjänapengar behövs även brytningstillstånd, vilket bolaget har ansöktom. Tillståndet har försenats, på grund av att de boende iområdet har motsatt sig guldbrytning på platsen. Ärendet hargått upp till regeringsnivå och ledningen hoppas på besked imaj.Om det blir ett tillstånd, fordras sedan stora investeringar.Först vid sekelskiftet kan satsningarna börja generera intäkter.

Vostok Nafta: Denna nykomling på SBI-listan är ettinvestmentbolag med aktieinnehav enbart i ryska oljebolag. Detär oljemagnaten Adolf Lundin (IPC och Sands) som står bakombolaget. Lundin började köpa ryska oljeaktier privat under 1995och hans portfölj uppskattas ha ett värde på omkring 400miljoner kronor. Portföljen apporteras in i det nybildade VostokNafta och motsvarar nu en ägarandel på 60 procent.

Fermenta: 130.000 aktieägare är det enda som finns kvar frånbolagets storhetstid. Ledningen satsar nu på att snickra ihopett diversifierat fastighetsbolag. Upplägget är tre bolag i ett:ett delägt noterat bolag med utländska fastigheter (en knapptredjedel av engelska Prior Plc), ett delägt noterat bolag medfastigheter i Sverige (44 procent av Realia), samt ett direktägtfastighetsbestånd samlat i ett helägt bolag (30 fastigheter iHelsingborg/Åstorp.)

Gotic: Inom loppet av ett år har ledningen införskaffat 33fastigheter (knappt 150.000 kvadratmeter) i centrala Malmö. Detär inte första gången. Gotic grundades i slutet av 1980-talet aven skara skåneföretagare som ville investera utomlands och gavsig in i ett antal fastighetsprojekt. Två tyska kvarlevor frånutlandsäventyret finns kvar i portföljen, men är underavveckling.

Invik: Investmentbolaget Invik har ägarintressen i bland annatKinnevik, Netcom, Millicom och mäklarfirman Fischer Partners.Det äger också en bank i Luxemburg, Banque Invik, med filial iStockholm. Denna filial är marknadsplats för Invik-aktien,liksom aktierna i Hoist, Facit och Korsnäs. Invik är på väg tillO-listan.

Korsnäs: Bolaget är föremål för en utdragen rättstvist mellanKinnevik som lagt ett bud på bolaget, och en minoritet som inteaccepterade budet. Den skall avgöras i skiljedom. Handeln iaktien är mycket sporadisk och aktien noteras bara för attaktieägarna ska få prissättning på sina aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.