SCA backar på börsen

SCA sålde bättre än väntat i det tredje kvartalet och redovisade ett rörelseresultat exklusive engångsposter som var i linje med förväntningarna. Lönsamheten var dock sämre än väntat med missar i två av tre affärsområden. Det kan förklara varför marknaden har sänkt aktien i den inledande handeln.

Aktien har klockan 09.35 på rapportdagen inlett ned med 2,9 procent samtidigt som SIX Return Index är upp 0,3 procent, enligt SIX Edge.

Att aktien skulle falla såg bland annat Handelsbanken Capital Markets som en risk i dagens morgonbrev, med hänvisning till ”den något svaga utvecklingen” inom Hygienprodukter.

SCA:s justerade rörelseresultat för det tredje kvartalet blev 3.035 miljoner kronor (2.625), väntat var 3.034 miljoner enligt SIX News/Inquiry Financial.

Vd Jan Johansson är i rapportkommentaren nöjd med koncernens organiska försäljningstillväxt på +4 procent, och med att man uppvisade tillväxt inom samtliga tre affärsområden. Den totala omsättningen på 26,6 miljarder kronor slog också SIX/Inquirys konsensus vid 26,2 miljarder.

Samtidigt missar koncernen dock som sagt förväntningarna på den justerade rörelsemarginalen, med ett utfall på 11,4 procent mot förväntningar vid 11,6 procent. Missen sker i både affärsområde Personliga Hygienprodukter och affärsområde Mjukpapper medan Skogsindustriprodukter kommer in bättre än väntat.

Kring Personliga Hygienprodukter, vars marginal blev 11,3 procent mot väntade 11,7 procent, skrev Johansson kring negativ påverkan från högre råvarukostnader, ”delvis till följd av en starkare dollar”.

När det gäller Mjukpapper, med en marginal på 12,0 procent mot ett konsensus vid 12,6 procent, nämner SCA-vd:n negativ marginalpåverkan från konsolideringen av det kinesiska Vinda-förvärvet. Längre in i rapporten nämns även ”ökade råvarukostnader och högre distributionskostnader”.

Skogsindustriprodukter slog däremot som sagt marginalförväntningarna, med ett utfall på 14,5 procent mot väntade 13,8 procent. Här nämnde Johansson ingenting negativt, utan bara de lönsamhetsförbättrande faktorerna högre priser (inklusive valutaeffekter) och kostnadsbesparingar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.