Scandinavian Chemotech: Kapitalanskaffning på tunn lina

Medicinteknikbolaget Scandinavian Chemotech tar in 14,8 Mkr i en företrädesemission av aktier. Emissionsguiden har granskat villkoren för emissionen och hissar två flaggor.
Scandinavian Chemotech: Kapitalanskaffning på tunn lina - Scandinavian Chemotech emission
Scandinavian Chemotechs VD, Mohan Frick.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Medicinteknikbolaget Scandinavian Chemotech har beslutat om en företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 14,8 Mkr före emissionskostnader.

Emissionsguiden har granskat villkoren i företrädesemissionen och valt att hissa två flaggor.

Flagga 1: Aktien handlas ner till teckningskurs

Den generella beskrivningen av denna flagga är:

”Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.”

Teckningskursen i emissionen är satt till 2,50 kr/aktie, vilket gav en rabatt om 8% mot stängningskursen den 6 oktober. Efter bolaget aviserat sin företrädesemission har aktiekursen fallit och handlas för närvarande till 2,39 kr. Det innebär att befintliga ägare och nya investerare förväntas teckna till en premie. Om aktien inte repar sig finns en överhängande risk för att erbjudandet inte fulltecknas och att bolagets kapitalbehov kvarstår även efter emissionen är slutförd.

VD på Scandinavian Chemotech, Mohan Frick, svarar i en skriftlig kommentar:

”Vi har satt teckningskurs utifrån vad styrelsen bedömer vara en lämplig nivå för emissionen. Skulle vi inte få in hela det önskade beloppet kommer åtminstone cirka 40 procent av emissionen, eller cirka 6 miljoner, att nås med stöd av teckningsförbindelser från några av bolagets största ägare som även inkluderar min familj  och genom bolag tecknar för 2,5 MSK. Vi vill även tillägga att alla i styrelsen väljer att teckna över sina pro-rata och del av teckningsförbindelsen på denna kurs. ”

Frick uppger att om de parter som är teckningsåtagare, och som tecknar över sina pro rata-andelar, inte skulle bli tilldelade aktier i emissionen kommer 2,5 Mkr av de totalt 6 Mkr att användas som kredit.

Flagga 2: Kapitalbehov i trängt läge

Den generella beskrivningen av denna flagga är:

”Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.”

Scandinavian Chemotech har historiskt gjort förlust på 5 Mkr per kvartal och 20 Mkr per år. Vid bolagets halvårsrapport uppgick kassan till 11 Mkr. Afv antar med tanke på detta att bolaget för närvarande har en kassa som uppgår till cirka 6 Mkr, eller mindre. Framemot årsskiftet borde kassan vara nära nog noll.

”Vi bedömer att kombinationen av erhållna medel i emissionen, tillgängliga krediter och framtida kassaflöden som påverkar kassan positivt kommer bidra till att emissionslikviden kommer kunna drygas ut. Med den utveckling vi haft i  år tror vi att vi inom 18 månader kommer täcker större delen av bolagets nuvarande burn-rate”, skriver Mohan Frick till Afv.

Transaktion på tunn lina

Bolaget har valt att genomföra företrädesemissionen utan hjälp av någon finansiell rådgivare. Även om det sänker emissionskostnaderna till 450 Tkr (3% av emissionen) kan det ligga bakom ett par tveksamheter i villkoren.

Rabatten har förmodligen varit för modest hållen då aktien redan handlats ner under teckningskurs. Teckningsförbindelserna säkrar 40% av likviden. Men givet att det saknas garantiåtagare i emissionen så genomför bolaget en transaktion på tämligen tunn lina och det framstår som osäkert om kapitalbehovet kommer vara tillgodosett efter att emissionen slutförts.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.