SCB-fel riskerar att vilseleda finanspolitiken

Riksrevisionen kritiserar Statistiska centralbyrån (SCB) för brister i myndighetens statistikleveranser. Bristerna riskerar att finanspolitiska beslut fattas på felaktiga grunder, enligt revisorerna.

SCB har i konjunkturuppgångar systematiskt underskattat styrkan i svenska offentliga finanser, enligt Riksrevisionen. Även BNP-utfall har underskattats systematiskt i SCB:s preliminära beräkningar.

“Systematiska fel i statistiken riskerar att leda till systematiska fel i finanspolitiken”, skriver riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen skriver samtidigt att SCB behöver ta ett större ansvar för den statistik som inhämtas av andra aktörer.

Revisorerna tillägger att de felaktigheter i statistiken från SCB:s arbetskraftsundersökningar som uppdagats under hösten inte förändrar Riksrevisionens slutsatser om nationalräkenskapernas kvalitet.

Finansministern om SCB: Oerhört allvarligtSCB:s arbetslöshetsstatistik kommer att spela mindre roll för regeringen den närmaste tiden, enligt finansminister Magdalena Andersson (S). “Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet”, säger hon till TT.

Slutsatsen, trots bristerna, är att kvaliteten på nationalräkenskaperna är “tillräckligt god” för att användas som underlag.

Rättad: En tidigare version innehöll en missvisande koppling mellan fel i SCB:s arbetsmarknadsstatistik och Riksrevisionens granskning av nationalräkenskaperna.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.