SEB: Börsförutsättningarna har alltmer kommit att likna pessimistens julafton

Stigande inflation och räntor, tillsammans med bland annat stigande elpriser och nedjusterad tillväxt anses skapa stor oro hos placerarkollektivet, menar SEB i sin senaste konjunkturprognos.
Stockholmsbörsen
Foto: Erik Simander / TT

I sin konjunkturrapport sänker banken SEB sänker sin tillväxtprognos för Sverige rejält. I och med kriget i Ukraina anses den ekonomiska osäkerheten ha stigit markant.

”Invasionen har förstärkt problemen med globala värdekedjor, handel, produktion, insatsvaror, transporter och energibrist som uppstod under pandemin. Även de sanktioner som framför allt EU, Storbritannien och USA riktar mot Ryssland som svar, har stora ekonomiska konsekvenser som sträcker sig långt utanför Rysslands gränser”, skriver SEB.

Till detta kommer den höga och breda inflationen, som lett till att centralbankerna nu stramar åt sin penningpolitik och att centralbankerna övergett den tidigare uppfattningen att inflationen är en övergående effekt av pandemirelaterade utbudsstörningar. Därför ses en lång rad räntehöjningar i korten, tillsammans med program för att minska centralbankernas balansräkningar.

Banken spår nu att den svenska tillväxten i år blir 1,8% under både 2022 och 2023. I januari förutspådde SEB en tillväxt på 3% i år.

”Den stora frågan är inte om tillväxten kommer att mattas, utan hur mycket. Kommer centralbanker och regeringar att kunna bromsa ekonomin lagom mycket eller går vi mot en kraftig recession? Det är en svår och oviss balansgång men vårt huvudscenario är att en mjuklandning trots allt är trolig”, skriver de.

Pessimistens julafton

Stigande inflation och räntor, tillsammans med stigande elpriser, nedjusterad tillväxt, störningar i globala leveranskedjor, kriget i Ukrana och pandeminedstängningar i Kina anses också skapa stor oro hos placerarkollektivet.

”Under årets första tertial har börsförutsättningarna alltmer kommit att likna pessimistens julafton”, skriver SEB.

De menar att det är välkommet att räntor och penningpolitik normaliseras. Den höga inflationen skapar emellertid tillväxtpress och risk för större ränteuppgångar.

”Våra prognoser pekar på måttligt stigande långräntor, något som inte behöver utlösa börsdramatik. Gångna års räntestöd har dock vänts till motvind för börserna”, skriver de.

SEB: Nyhetsflödet styr börsen

Vidare noteras att den löpande avkastningen för ett investment grade-index i USA stigit till drygt 4% och att motsvarande siffra för high yield är knappt 7%. Det får dem att skriva att TINA-alternativet allt mer försvagas.

Att de globala tillväxtprognoserna skruvas ner brett har inte gjort något större avtryck i vinstprognoserna på aggregerad nivå, skriver banken dock vidare. Om prognoserna håller anses det ge stöd åt aktiekurserna. Detta speciellt med tanke på att värderingen generellt kommit ner de senaste kvartalen.

Dessutom anser SEB att placerarnas mer försiktiga syn och positionering ger stöd åt aktiekurserna. Inom aktier överviktar man mer stabila sektorer och geografiskt är man mer försiktiga till Europa. Värderingarna för tillväxtbolagen har också kommit ner och den historiskt höga skillnaden mot övriga marknadssegment har minskat.

Börsriktningen väntas den kommande tiden styras av nyhetsflödet kring inflation, centralbanker och tillväxtförutsättningar. Om riksbankerna misslyckas med att bekämpa inflationen ses risk för stigande räntor, och en pressad tillväxt som urholkar vinster och motiverar lägre värdering. Men ”om inflationen kan dämpas och tillväxtprognoserna håller ser vi dock utsikter att börserna kan leverera en rimlig avkastning givet risken”, skriver SEB.

Vill du få koll på utvecklingen för europeiska index kan du hitta det på Affärsvärldens sida Börsen idag. Där hittar du också vilka aktier som gått bäst och sämst på Stockholmsbörsen i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.