SEB: Fem bolag som vinner på automatiseringstrenden

Trots en svagare global ekonomisk tillväxt finns det områden där efterfrågan fortsatt kan vara stark. Det skriver SEB i sin investment outlook för november och lyfter fram automatisering som ett tillväxtområden som bör ha en bra motståndskraft i turbulenta tider.
SEB: Fem bolag som vinner på automatiseringstrenden - Print-med-ABB-robotar-1200

”Den generella nedgången på aktiemarknaderna under året kan vara ett bra tillfälle att investera i sektorer och företag med positiva långsiktiga utsikter”, skriver SEB .

Banken menar att automatisering kommer att vara ett viktigt verktyg för företagens framtida utveckling, där bolag kan reducera kostnader och därigenom lyfta lönsamheten.

”Med data från nya moderna sensorer med högre precision skapas helt nya förutsättningar för ett effektivare flöde av tjänster och produkter i hela värdekedjan från inköp till leverans”, skriver banken i sin rapport och listar fem bolag där automatisering är en del av tillväxtpotentialen:

Ericsson ”Deras senaste förvärv Vonage har två företagslösningar inom kommunikation där företag slipper investera och utveckla egna kommunikationsplattformar. Aktiemarknaden har dock reagerat med en stor skepticisms mot bolagets prestationer och framtidsutsikter hittills. Värderingen av framtida förväntade vinster i Ericsson är historiskt låga.”

Boliden ”Deras gruvor har flyttat sig nedåt inte bara i underjorden, utan också vad gäller den totala kassaflödeskostnaden per utvunnen metall relativt sina konkurrenter. En förklaring är att deras automatiseringsgrad är högre än konkurrenternas.”

Hexagon ”Genom kombinationen av både avancerade sensorer för exakt positionering och programvara för databehandling, kan avancerade lösningar skapas som reducerar manuellt arbete inom sektorer så som gruvor, fordon, elektronik, energi, flyg och försvarsverksamhet.”

ABB ”De har ett brett erbjudande av lösningar för automatiserade processer. Verksamheten upplevde i början på året en fortsatt dubbelsiffrig procentuell tillväxt inom industriell mjukvara och digitala tjänster och sedan 2017 har den årliga tillväxten varit mer än 15% i snitt.”

SKF ”Bolaget har som mål att minska antalet fabriker genom ökad automatiseringsgrad. Automatisering ökar inte bara produktiviteten och lyfter lönsamheten utan har också många andra fördelar med exempelvis minskade utsläpp, flexibilitet, säkerhetoch kvalitet. Tillväxtutsikterna i sektorn kan vara positiv även i en värld där konjunkturen mattas av under 2023.”

”De som lyckas med framgångsrika implementeringar i sina värdekedjor skapar goda förutsättningar att vara vinnare på sikt”, summerar SEB.

Vill du veta hur det för för de fem bolagen och alla andra aktier på Stockholmsbörsen så hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco