SEB klar favorit inför höstracet

Den svenska banksektorn sackar efter resten av börsen. Köpläge? Ja, i alla fall i en bank. Förväntningar om fortsatt god tillväxt och ökad effektivitet i SEB bäddar för en bra investering. Bankaktiernas starka säsongsmönster kan upprepas även i år.

Bankrapporterna för det första kvartalet var överlag bra. Resultaten hamnade i linje med analytikernas förväntningar även om intäkterna av engångskaraktär var fler än vad analytikerna hoppats på. De goda tiderna har inte belönats på börsen. Samtidigt uppvisar bankaktierna ett intressant handelsmönster. De senaste fyra åren har det varit optimalt att köpa bankaktier i början på juli för den som vill maximera sin avkastning. Bankaktier har avkastat i snitt 3 procent under första halvåret. Siffran kan jämföras med de 20 procent som aktierna i snitt har gett under andra halvåret.

Två av bankpappren har vi på Affärsvärlden ett särskilt gott öga till. I vår årsportfölj skvalpar nämligen Nordea (lågrisk) och SEB (medelrisk). Vi låter dem ligga kvar där. Det är bankaktier som vi fortfarande räknar med kommer att kunna bjuda på det där lilla extra under andra halvåret i år.

Nordea har fördelen av att vara en pannordisk bank. Arbetet med effektiviseringarna fortsätter. Nordea har också en stor press på sig att visa resultat som faller aktiemarknaden på läppen. Att huvudägaren staten har aviserat att den vill sälja uppfattas av många i organisationen som ett hot. Nu gäller det att visa upp sig från den bästa sidan så att inte värderingen bjuder in till fyndköp av den statliga aktieposten.

Tittar vi på värderingarna är det ingen bra idé att köpa fler Nordeaaktier just nu. Den senaste veckan har aktien handlats upp ordentligt på nya spekulationer om bankens framtid. Men ett köptillfälle kan bjudas de närmsta månaderna. Nordea kommer att fortsätta vara en snackis på aktiemarknaden så länge som detaljerna kring den statliga utförsäljningen förblir hemliga. Om ingen ny information släpps före semestrarna är det inte osannolikt att aktien backar. Därför avvaktar vi med att köpa fler Nordeaaktier. En varning också: svängningarna, och därmed risken, i aktien har ökat på grund av spekulationerna om de förväntade ägarförändringarna.

Vår andra portföljaktie, SEB, presterade ett starkt första kvartal men samtidigt har aktien utvecklats sämre än andra bankaktier efter rapporten. En delförklaring är att aktiemarknaden tror allt mindre på att det ska bli något av med en affär mellan SEB och Nordea. Bankens paradgren är provisionsintäkterna som utgör 42 procent av intäkterna. Det handlar om de avgifter banken kan ta ut i sin kapitalförvaltning, korthantering, pensionsrådgivning eller de tjänster som levereras inom investmentbanken, bland annat gamla Enskilda.

SEB gynnas av den ekonomiska utvecklingen på flera sätt. SEB:s intäkter drivs av långa trender, som att pensionssparande väntas fortsätta öka liksom kortbetalningarna. Banken gynnas också av mer kortsiktiga trender, som en stark börsutveckling. Den som investerar i SEB ska vara medveten om att det stora beroendet av provisioner gör SEB mer cyklisk än övriga banker.

Men inte bara provisionsintäkterna är en källa till glädje. SEB lyckas även parera den hårdare konkurrensen på bolån och företagslån med ökade volymer. Med verksamheten i Baltikum, som står för 16 procent av resultatet, lyckas banken skapa tillväxt i räntenettot, trots att man nu bromsar in utlåningen för att begränsa riskerna. Allt fler räknar med en mjuklandning i Baltikum, ett scenario som marknaden inte riktigt tagit till sig än. Oron för regionen bör minska, förutsatt att inget drastiskt och oväntat inträffar.

Swedbank och Handelsbanken då? Med fortsatt gynnsam ekonomisk utveckling kommer även de aktierna att ticka på. Men ingen av bankerna har lika stora möjligheter som SEB att skära kostnader och samtidigt öka intäkterna. De båda bankerna är också i ännu högre grad beroende av den svenska bolånemarknaden. Konkurrensen är fortfarande intensiv vilket fortsätter att pressa marginalerna. Men argumenten för Baltikum gäller även för Hansabank, Swedbanks verksamhet i Baltikum. En placering i Swedbank ger en bra svensk bankrörelse med stor Östeuropaexponering på gott och ont. I och med köpet i Ukraina och den aggressiva tillväxtplanen ökar möjligheten till tillväxt, en nästa Hansabank. Men också risken har ökat i Swedbank.

När det gäller Handelsbanken så tappade aktien förra året sin premiumvärdering jämfört med de övriga bankerna. Med rätta, anser Affärsvärlden. Konkurrenterna har kommit i kapp på många plan och risktagandet och kostnadsbesparingar har belönats av aktiemarknaden. Allt annat lika och med en fortsatt stark ekonomisk utveckling i Sverige med närområde kommer Handelsbankens aktie att hamna sist i klungan, eftersom marknaden fortsätter premiera tillväxt. När man som i SEB:s fall har möjligheten att kombinera den med en stramare kostnadsbas, ja då blir valet enkelt.
_______________________________________________________________

SEB är favorit

SEB: KÖP
NORDEA: VÄNTA
SWEDBANK: VÄNTA
HANDELSBANKEN: VÄNTA

Sedan årsskiftet har svenska bankaktier gått sämre än börsen som helhet. Undantaget är Nordea som handlats upp på nya spekulationer om bankens öde i samband med den väntade statliga utförsäljningen.

Men ska man luta sig mot hur den historiska utvecklingen brukar se ut så hade inte ens formidabla resultat för det första kvartalet räckt. Bankaktierna ser ut att ha hamnat i ett tydligt säsongsmönster.

Affärsvärlden anser att SEB ligger i vinnarhålet. Det bekräftade banken med sin förstakvartalsrapport som visade en tillväxt på 13 procent. Kostnaderna är på väg att bemästras samtidigt som banken uppvisar en stadig tillväxt inom flera nyckelmarknader. Utgår vi ifrån en fortsatt god konjunktur med ekonomisk tillväxt i Sverige med närområde så är SEB ett av de bästa alternativen för den som vill ha bankaktier.Fem frågor till SEB:s vd Annika Falkengren

Hur mycket klarar ni av att spara när intäkterna växer fort?
– Vi kan åstadkomma mer 2008-2009 än vad vi kanske kan göra 2007. I den här starka marknaden arbetar vi hårt med att hålla fokus på kostnaderna i ett läge när intäkterna ökar så mycket som 600 miljoner kronor på ett kvartal. Vi borde i alla fall kunna åstadkomma 500 under 2007, hoppas vi. Det är ett bra delmål att arbeta mot för att hålla det vi lovat aktiemarknaden.

Hur ser du på konkurrensen på bolån?
– Boendemarknaden är just nu köparnas marknad, under första kvartalet var det mer eller mindre priskrig i Sverige. Det kommer in nya spelare hela tiden och konkurrensen ökar. Vi förlorar ett par punkter per månad och lånar nu ut till fem till tio punkter under marginalen i bolåneportföljen.

Vad händer med utlåningen till företag?
– Vi ser en ökad tillväxt på företagsutlåningen. Företagen vågar lite mer i dag. Men fortfarande har företagen välfyllda kassor att finansiera till exempel kapacitetsinvesteringar. Där det verkligen tar fart är på förvärvssidan, allt fler bolag gör förvärv och till det lånar de pengar.

Svenska staten har sagt att SBAB kommer att säljas, är ni intresserade av att köpa?
– Vi kommenterar egentligen inte det. Men vi tycker att vi har en ganska bra stock och vi är nöjda med det vi har.

Hur är det med Nordea då? Är det något på gång mellan er?
– Det här är en ägarfråga. Vi för inga diskussioner med Nordea i dag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG