SEB: Marknaderna prisar inte in någon rysk invasion av Ukraina

Att döma av prissättningen på naturgas prisar inte marknaderna just nu in någon invasion av Ukraina, Det skriver SEB:s energiexperter.
Byggnation av gasledningen Nord Stream 2. Foto: Jens Buettner/dpa via AP/TT

De geopolitiska spänningarna mellan Ryssland och Ukraina/västmakterna tynger Moskvabörsen samtidigt som ukrainska och även ryska statsobligationer handlas till en växande men alltjämt måttlig geopolitisk riskpremie, noterar SEB-ekonomen Elisabet Kopelman i en morgonkommentar. Men enligt SEB:s energiexperter Ole R. Hvalbye och Bjarne Schieldrop visar naturgasterminerna för december 2022 på att marknaderna inte prisar in någon rysk invasion av Ukraina.

”Om marknaden trodde på en hög sannolikhet för en invasion skulle priserna skjuta i höjden. Här ser vi emellertid en begränsad uppgång”, skriver de i en kommentar.

Samtidigt skriver de att även om det fortfarande är en öppen fråga om Ryssland kommer att gå vidare med en invasion av Ukraina så skulle en invasion påverka den europeiska energimarknaden kraftigt. Således kan naturgaspriserna som noterats under slutet av 2021 bli en indikation av som som komma skall.

”Massiva sanktioner mot Ryssland införa av EU och USA skulle troligtvis mötas med snarlika sanktioner mot EU införda av Ryssland. Naturgasexporten från Ryssland till västra Europa skulle sannolikt reduceras till absoluta minimum som kontrakten medger […]”, skriver de.

Stoltenberg: Putin vill att Nato backar men uppnår exakt det motsatta

Även om det inte finns något sätt att göra en snabb exit från den ryska naturgasen menar SEB att EU nu kommer att ta till de medel som står till buds för att se över sitt beroende av naturgas från Ryssland, såsom att accelerera byggnationen av förnybar energi och öka importen av flytande naturgas så fort marknaderna tillåter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.