SEB och Elekta tunga sänker på börsen

Efter en initial uppgång vände Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen ned med SEB som sänke. Storbanken uppgav att SVT:s Uppdrag granskning hört av sig med frågor om misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Rejält ned var det även för Elekta, som sänkt marginalprognosen för räkenskapsåret. I motsatt riktning gick fastighetsbolaget Hemfosa, som rusade efter ett bud från SBB.

Elekta rasar efter vinstvarningElekta sänker sin prognos för ebita-marginalen för räkenskapsåret 2019/2020. Samtidigt publicerar bolaget preliminära resultat för det andra kvartalet. 

Vid 10.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,5 procent till nivån 1.748. Aktier för 6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Det svenska storbolagsindexet utvecklades därmed klart sämre än motsvarigheterna på kontinenten, som steg i storleksordningen 0,5-1 procent.

Bakgrundsstämningen var annars försiktigt positiv, sedan Larry Kudlow, den amerikanske presidentens ekonomiske rådgivare, låtit förstå att diskussionerna kring den första fasen i ett handelsavtal mellan USA och Kina är i slutskedet.

I botten av OMXS30 låg SEB med en ras på 15 procent. SVT:s Uppdrag granskning uppger att programmet kommer att rapportera om misstänkt penningtvätt i Baltikum, där SEB ingår, i ett kommande program.

SEB rasar efter SVT-uppgifter om misstänkt penningtvättSEB-aktien sjönk 9 procent i den inledande fredagshandeln efter att banken på morgonen uppgett att den har blivit kontaktad av Sveriges Televisions program Uppdrag granskning, som uppger att de kommer att rapportera om misstänkt penningtvätt i Baltikum i ett kommande program. 

Flertalet övriga banker handlades också på minus, men med mer beskedliga nedgångar. Nordea tappade drygt 2 procent och Swedbank 1,7 procent. Mot trenden gick Handelsbanken, som steg 0,9 procent.

I toppen av storbolagsindexet låg också Ericsson, ABB, och Telia – som alla steg omkring 1 procent.

Utanför indexet rasade strålterapibolaget Elekta 17 procent sedan bolaget sänkt sin prognos för ebita-marginalen för räkenskapsåret 2019/2020. Samtidigt publicerade bolaget preliminära resultat för det andra kvartalet. Därtill har SEB sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp.

I biometrisektorn föll Fingerprint Cards drygt 7 procent efter att ha redovisat en förlust om 3,4 miljoner kronor för det tredje kvartalet (7,0). Bättre lycka hade Precise Biometrics, som steg 9 procent i spåren av ökad omsättning och vinst på nettoresultatraden.

Förlust för FingerprintFingerprint Cards rapporterar en minskad omsättning och ett negativt rörelseresultat för tredje kvartalet.  

Ordentligt upp, nästan 15 procent, var det för fastighetsbolaget Hemfosa sedan SBB lagt ett bud med en premie om 22,7 procent. SBB backade knappt 5 procent.

SBB lägger bud på HemfosaFastighetsbolaget SBB:s bud på Hemfosa, som består av en kombination av kontanter och egna aktier, är värt motsvarande 126:15 kronor per stamaktie, lika med en premie på 22,7 procent jämfört med torsdagens stängningskurs, och 194:63 kronor per preferensaktie, en premie på 1,1 procent. 

Värmeteknikbolaget Nibe rapporterade ett resultat före skatt för det tredje kvartalet som var något över snittförväntningarna i Infront Datas prognossammanställning. Aktien steg 0,7 procent.

Nibe i linje med förväntningarnaVärmeteknikbolaget Nibe redovisar ett resultat före skatt för det tredje kvartalet 2019 på 822 miljoner kronor.  

Elanders, som inleder ett kostnads- och effektiviseringsprogram under fjärde kvartalet, belönades med en uppgång om 1 procent.

Elanders vidtar kostnadsåtgärderElanders inleder ett kostnads- och effektiviseringsprogram under fjärde kvartalet. 

Plus 3 procent noterades för Powercell, sedan den tyska samarbetspartnern Bosch köpt Midrocs andel om 11 procent i bolaget till underkurs.

Matjätten ICA tappade drygt 1 procent efter uppgifter om att den Londonbaserade kapitalförvaltaren Mankuria marknadsfört ett blankningscase på torsdagen. Mankuria ser en nedsida för aktien på 75 procent.

I Norge har fiskodlingssektorn fått problem då det amerikanska justitiedepartementet visat sig utreda flera bolag i sektorn för olagligt samarbete. Salmar föll drygt 7 procent, Grieg cirka 6 procent och Mowi 4 procent. Svagast var rapporterade Lerøy, som tappade över 12 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här