SEB och Nasdaq bygger blockkedja för den svenska fondmarknaden

SEB och Nasdaq meddelade under onsdagen att man ska testa en utvecklad prototyp för fondhandel baserat på blockkedjeteknik. Målet är att öka effektiviteten i fondhandeln för att skapa en ”logg” för fondenheterna.
Internet of things , Blockchain network , Machine learning , deep learning and neural networks concept. White Distributed connection atom with blue city background , 3d rendering Foto: Getty Images/iStockphoto

Projektet syftar till att få aktörerna på den svenska fondmarknaden att i realtid registrera fondhandeln i en gemensam databas. Avtalet mellan SEB och Nasdaq innefattar att företagen kommer fortsätta att utveckla tekniken för att skapa en fungerande prototyp. Dessutom har de två företagen öppnat en samarbetskanal med andra intressenter, för att undersöka möjligheter för att bygga en enhetlig infrastruktur på den svenska fondmarknaden.

– Fonder blir allt viktigare för våra kunder. Med blockkedjor kan vi skapa en snabbare, enklare, mer effektiv och säker fondmarknad, säger Göran Fors, operativ chef för investeringsavdelningen på SEB.

I pressmeddelandet skriver Nasdaq och SEB att den svenska marknaden saknar en primär central för att registrera placeringar i fonderna, till skillnad från den svenska aktiemarknaden där handeln registreras i Euroclear, tidigare VPC.

Detta betyder att fondhandeln idag hanteras av en intermediär eller direkt mellan köpare och säljare. Eftersom en kedja kan kedja av många länkar så kan det lätt bli en relativt stor administrativ process, om till exempel en kund i en svensk bank köper en enhet i en utländsk fond.

Sådana affärer hanteras idag av en kombination av olika tekniska lösningar, bland annat ordrar som drivs av pappersdrivna processer och telefonsamtal för att följa upp affärerna.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.