Seismolog: Explosioner vid Nord Stream var sprängningar

"Det är ingen tvekan om att det är sprängningar", säger seismologen Björn Lund till SVT om skadorna på Nord Streams pipelines.
Seismolog: Explosioner vid Nord Stream var sprängningar - WEB_INRIKES
Gasläckan vid Nordstream 2 sett från danska försvarets F-16 avisningsberedskap på Bornholm. Foto: Forsvaret Danmark

De tre gasläckorna på Nord Stream 1 och 2 utreds av tyska staten som medvetna attacker. SVT skriver att mätstationer i både Sverige och Danmark registrerade kraftiga undervattenssprängningar i samma område som gasläckorna under måndagen.

”Det är ingen tvekan om att det är sprängningar”, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid SNSN, Svenska nationella seismiska nätet, till SVT.

En av de två sprängningarna ska enligt SNSN haft en magnitud på 2,3 och registrerats av 30 mätstationer i Sverige. Den första explosionen registrerades vid tvåtiden natten mot måndagen och den andra vid sjutiden på måndagskvällen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets