Shinzo Abe meddelar stimulansåtgärder

Japans premiärminister Shinzo Abe har under natten meddelat om stimulansåtgärder med syfte att stödja ekonomin under kommande år.

Det rapporterar Bloomberg News.

Stimulanserna ska uppgå till sammantaget cirka 26.000 miljarder yen, motsvarande 239 miljarder dollar, under kommande år.

Tanken är att paketet ska verka genom tre delar: återuppbyggnad efter katastrofer, skydda mot nedåtriskerna för ekonomin och förbereda landets långsiktiga tillväxtförmåga efter OS i Tokyo 2020.

Stimulansåtgärderna kommer att finansieras med en extrabudget under innevarande år, och särskilda åtgärder kommande år. För innevarande år indikeras finansiering på 4.300 miljarder yen.

Enligt utkastet kommer stimulanserna att öka den reala BNP-tillväxten med 1,4 procentenheter.

Capital Economics skriver i en kommentar att paketet innehåller mycket mindre stimulanser än vad rubrikerna kan antyda, och en stor del kommer i huvudsak att ersätta tidigare stimulanser som nu löper ut. Det handlar alltså inte om någon betydande finanspolitisk expansion.

”Men även givet detta kommer åtgärderna att minska trycket på Bank of Japan att lätta på policyn och vi upprepar vår syn att Bank of Japan kommer att hålla räntan oförändrad”, skriver de.

Av totalsumman utgör 13.000 miljarder yen stimulanser från den privata sektorn. 3.800 miljarder yen kommer att riktas mot lån, men krediter är inte svårt att få för kreditvärdiga låntagare redan i dagsläget. Nya offentliga utgifter kommer därmed endast att uppgå till 9.400 miljarder yen, vilket motsvarar 1,7 procent av BNP och troligen ligger bakom regeringens tillväxtantagande.

Men inverkan kommer troligen att bli mycket mindre. En del utgörs av ökade utgifter för lokala regeringar, men 4.300 miljarder inkluderas i extrabudgeten, vilket inte är så mycket mer än de 3.900 miljarder som tillförts i tidigare extrabudgetar.

2.000 miljarder har också redan tillförts som kompensation för momshöjningen i oktober. Nettoexpansionen väntas därmed landa på cirka 3.500 miljarder yen, eller 0,7 procent av BNP. Det återstår också att se om den ordinarie budgeten för 2020 verkligen kommer att innehålla utlovade stimulanser, och Capital Economics spår fortsatt att BNP minskar med 0,2 procent nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco